Milton Friedman bio je američki ekonomist, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju 1976. godine, te jedan od najutjecajnijih ekonomista 20 stoljeća. 

U ovom intervjuu, koji seže u 1999. godinu, Friedman je predvidio Bitcoin i njegov rast, te se oslonio na njega kao “jednu stvar koja nedostaje, koja će uskoro biti razvijena — pouzdan e-cash. Metodu koja omogućuje transfer novca od točke A do B bez da pošiljatelj poznaje primatelja i obrnuto.”

Bitcoin je stvorio Satoshi Nakamoto deset godina kasnije, odnosno 2009. godine, a o njemu će se još puno pričati, no ovih nekoliko činjenica može vam dati smjernice što je Bitcoin i kako funkcionira. Ako želite nešto više detalja posjetite englesku verziju Wikipedije.

"Bitcoin je računalna datoteka koja je pohranjena na računalu korisnika i može sluziti kao virtualni novac. Bitcoin je sastavljen je od kompleksnog algoritma. Osmišljavaju i izrađuju ga “bitcoin rudari” na superračunalima. Isključen iz financijskog sustava i ne izdaje ga ni jedna središnja banka. Osim toga nije pod ingerencijom monetarnih vlasti i nema nikakvih posrednika (banaka). Na internetu se može rabiti poput valute s kojom se može platiti usluge i proizvode. "

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju