Pokrenuta domaća e-learning platforma namijenjena osnovnoškolcima

Web aplikacija zasad nudi više od 1400 zadataka i materijala za ponavljanje iz hrvatskog i engleskog jezika, a korisnicima omogućuje učinkovitu sistematizaciju naučenog sadržaja.

Martina Čizmić | 06.03.2023. / 08:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako je do kraja školske godine preostalo nekoliko mjeseci, osmaši i njihovi roditelji već sad razmišljaju o završnim ocjenama i upisima u srednju školu. Sad na raspolaganju imaju domaću e-learning platformu namijenjenu upravo njima i ponavljanju gradiva od petog do osmog razreda osnovne škole. 

Iza platforme PetNula.hr stoji stručnjakinja za EU fondove Natalia Zielinska, koja ju je osmislila i pokrenula sa suradnicima iz vodeće poljske e-learning tvrtke GroMar. Sadržaj su osmišljavali najbolji domaći stručnjaci, učitelji i mentori. 

Kako ističe Zielinska, ova je platforma nastala kako bi se djeci na jednom mjestu sistematiziralo kompletno gradivo viših razreda osnovne škole i omogućilo testiranje vlastitog znanja, kako za nadolazeće nacionalne ispite, tako i za pripremu za upis u željenu srednju školu.

PetNula, ističe, metodologijom je potpuno prilagođena kurikulumu hrvatskog obrazovnog sustava, razvijena prema strukturi i vrsti zadataka iz Vodiča za nacionalne ispite NCVVO-a.

Oduvijek sam bila usmjerena na edukaciju i širenje znanja, a te su se aktivnosti, zbog ili zahvaljujući pandemiji, počele pretakati i u digitalni svijet. Budući da već dulje vrijeme surađujem s vodećom poljskom e-Learning tvrtkom GroMar, koja je, primjerice izradila službenu digitalnu platformu za obrazovni sustav Poljske od vrtića do fakulteta, a u Hrvatskoj djeluje već treću godinu, prepoznali smo prostor za ponuditi korisnicima novu edukativnu platformu. U Poljskoj, primjerice, već postoje dva takva rješenja; jedno su čak i srednjoškolci napravili za svoje buduće kolege, i takav proces vježbanja uz pogreške i testiranje ispostavio se kao vrlo učinkovit način učenja, jer učenje i jest proces, koji treba trenirati i nadograđivati, pojašnjava Zielinska.

Veći broj svjetskih istraživanja pokazuje kako djeca pozitivno reagiraju na e-learning platforme i lakše uče u takvom okruženju, dok su među formatima upravo vježbe, kvizovi i testovi prepoznati kao najdraže opcije, zbog čega su implementirani i u PetNula. Web aplikacija zasad nudi više od 1400 zadataka i materijala za ponavljanje iz hrvatskog i engleskog jezika, a korisnicima omogućuje učinkovitu sistematizaciju naučenog sadržaja putem infografika, tablica za ponavljanje i pitanja za samoprocjenu, pružajući im povratnu informaciju i mogućnost ponovnog pokretanja testova, dodaje Rutva Primorac iz GroMara.

Platforma PetNula dostupna je korisnicima od sredine veljače, kada je počela prikupljati prve povratne informacije; projekt i realizaciju pozitivnim su ocijenili i korisnici (učenici i roditelji), ali i nastavnici.

Platforma je odlično prilagođena za pripremu učenika osmih razreda za nacionalne ispite. Također, vrlo je korisna za svakodnevno ponavljanje gradiva i utvrđivanje znanja jer prati gradivo od 5. do 8. razreda. Zadatci su prilagođeni učenicima, od jednostavnijih do složenijih zadataka gdje učenici mogu postepeno testirati svoje znanje i vidjeti na kojem su stupnju. Pripremljeno je puno zadataka iz različitih područja: jezik i komunikacija, književnost i stvaralaštvo, kultura i mediji, tako da učenici imaju kompletnu pripremu na jednom mjestu. Sve pohvale autorima za odlično osmišljenu aplikaciju, istaknula je Dejana Ogrizović, prof. učitelj izvrsni savjetnik, jedna od učiteljica koje su testirali aplikaciju,

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti