Pokrenuta istraga: Dvije starije osobe preminule nekoliko dana nakon primitka Pfizerovog cjepiva u Norveškoj

Zbog smrti dviju osoba iz domova za starije osobe nekoliko dana nakon primitka cjepiva protiv COVID-19 u Norveškoj je pokrenuta istraga.

Branimir Vorša | 06.01.2021. / 08:29

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Norveška agencija za lijekove objavila je da je dvoje korisnika domova za starije osobe u toj zemlji umrlo nekoliko dana nakon primitka Pfizer/BioNTechova cjepiva te da je o tim smrtima pokrenuta i istraga kako bi se utvrdilo jesu li povezane s navedenim cjepivom.

Moramo utvrditi je li cjepivo možda uzrok smrti ili je riječ o slučajnosti da se to dogodilo nedugo nakon primanja cjepiva, poručio je Steiner Madsen, direktor navedene agencije.

Dodao je da zbog toga što osobe u odmakloj dobi dobivaju cjepivo prve vrlo lako može biti riječ upravo o slučajnosti. U Norveškoj svakog tjedna u domovima za starije osobe umire 400 osoba.

Istragu o smrti provode navedena agencija te Norveški institut za javno zdravstvo.

Dosad su izvještaji o nuspojavama nakon primitka Pfizerova cjepiva uglavnom pokazivali da je riječ o blažim i privremenim nuspojavama, iako je u početku bilo i slučajeva jakih alergijskih reakcija kod ljudi s poviješću alergijskih reakcija.

Masovno cijepljenje u Norveškoj je počelo 27. prosinca.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti