Pokrenuta nova istraga zbog prometnih nesreća u kojima su sudjelovali robotaksiji

Ovog puta riječ je o autonomnim vozilima kompanije Zoox koju je Amazon kupio za 1,2 milijarde dolara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.05.2024. / 12:00

Zooxov autonomni automobil (Foto: Zoox)

Prije četiri godine Amazon je preuzeo kompaniju Zoox koja razvija autonomna vozila i tehnologiju. Vrijednost akvizicije iznosila je 1,2 milijarde dolara, a Zoox je nastavio djelovati kao samostalan odjel unutar ove kompanije te su nastavili su razvojem električnih autonomnih vozila koja su isključivo namijenjena za prijevoz putnika, odnosno kao robotaksiji.

Zooxov autonomni automobil Biste li se vozili u ovakvim robotaksijima: Zooxovi automobili nemaju volan, niti papučice gasa i kočnice

Zoox je još ranije počeo s testiranjem svojih vozila u Las Vegasu i Foster Cityju, a prije nekoliko mjeseci ubrzali su s testovima pa njihova vozila sada voze na širem području, voze većim brzinama, kao i po noći te po laganoj kiši.

No čini se kako ova testiranja ne prolaze bez problema jer je američki regulator za sigurnost prometa pokrenuo istragu protiv kompanije zbog dvije prometne nesreće u kojoj su sudjelovala njihova vozila. U oba su slučaja Zooxovi automobili, a riječ je o Toyotinim Highlanderima opremljenim s autonomnom tehnologijom, naglo i bez razloga zakočili, nakon čega su u njihov stražnji dio udarili motociklisti. Srećom, u ovim su nesrećama zadobili samo lakše ozljede.

Zbog tih prometnih nesreća američka Uprava za sigurnost u cestovnom prometu pokrenula je istragu, a u izjavi za medije potvrdili su kako su u oba slučaja automobili bili u autonomnom načinu rada. Prometne nesreće dogodile su se po danu te su vozila radila u okviru svih svojih operativnih ograničenja. Istragom je obuhvaćeno oko 500 vozila i fokusirana je na performanse Zooxova autonomnog sustava vožnje, a pogotovo kako se ponaša u blizini pješačkih prijelaza i drugim sličnim scenarijima u kojima postoji mogućnost udarca u stražnji dio automobila.

Slika nije dostupna Amazonov Zoox počeo s testiranjem robotaksija na javnim cestama

Iz ove kompanije nisu htjeli dati previše informacija medijima, osim da proučavaju zahtjev za informacijama koji su im poslali iz Uprave za sigurnost u cestovnom prometu. Ovo nije prva istraga koju je američki regulator proveo protiv Zooxa te su prošle godine najavili istragu čiji je cilj saznati zadovoljavaju li njihovi robotaksiji federalne sigurnosne standarde.

Izvor: CNBC
 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti