Amazonov Zoox počeo s testiranjem robotaksija na javnim cestama

Zooxovo vozilo posebno je po tome što nema volana, niti papučica za gas i kočnice.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.02.2023. / 12:45

Zooxovi autonomni automobili (Foto: zoox)

Brojne automobilske i tehnološke kompanije razvijaju i testiraju autonomnu tehnologiju i automobile, no malo se njih može pohvaliti da njihovi automobili u kojima nema vozača, sudjeluju u javnom prometu. Dozvole regulatora na nekoliko američkih tržišta dobili su Waymo i Crusie, a sada su se i iz Amazona pohvalili kako njihova tvrtka Zoox s robotaksijima prevozi putnike na javnim cestama u Kaliforniji.

Zooxovi autonomni automobili Žele konkurirati Uberu kao cjenovno povoljan taksi-prijevoznik, a njihovi automobili nemaju volan, niti papučice gasa i kočnica

U njihovim automobilima također nema vozača, a zanimljivo je kako je riječ o vozilima koja su napravljena isključivo kako bi njima upravljala računala tako da u unutrašnjosti nema volana, niti papučica gasa, kočnice i slično. Njihovo se vozilo može kretati jednako u oba smjera tako da u biti nema klasični prednji i stražnji dio, a tako je dizajnirana i unutrašnjost. Kako nije predviđen da njima upravljaju ljudi, u njima nema niti pravih prednjih sjedala, već su sjedala okrenuta jedna prema drugima.

Zoox je nedavno dobio dopuštenje za testiranje tih vozila na javnim cestama, no samo na malom i ograničenom dijelu dužine nešto više od kilometar i pol. U njima se, barem za sada, mogu prevoziti samo zaposlenici kompanije između njihova dva ureda u kalifornijskom Foster Cityju, pri čemu maksimalna brzina kojom se mogu kretati iznosi 56 km/h.

Amazon je ovu tvrtku preuzeo još 2020. godine, kada je predstavljen njihov prvi električni robotaksi. Trenutačni plan je nastaviti s testovima, a uskoro se očekuje i pokretanje servisa u sklopu kojeg bi se svi zaposlenici mogli voziti s ovim vozilima između ureda. Kompanija, naravno, ima puno veće planove koji uključuju i robotaksi servis otvoren za javnost, no do tada možemo očekivati još brojne testove tehnologije i vozila.

Slika nije dostupna Vizija je postala stvarnost: Amazonov Zoox predstavio robotaksi u kojem nema mjesta za vozača

Dosadašnje iskustvo Wayma i Cruisea i njihove autonomne tehnologije prilično je pozitivno, iako je Cruise imao nekih problema sa svojim automobilima, o kojima smo već pisali. Ipak, kada su u pitanju neke teže prometne nesreće i ozljede, one do sada srećom nisu zabilježene prilikom korištenja robotaksi servisa tih kompanija.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti