Policija upozorava: Budite posebno oprezni prilikom prodaje i kupovine putem internetskih oglasnika

Nepoznata osoba oštećenog je dovela u zabludu domogavši se njegovih podataka, koje je iskoristila i izvršila online plaćanje u iznosu od više tisuća kuna, ističu iz policije.

Martina Čizmić | 17.10.2022. / 12:05

Internetska prijevara, ilustracija (Foto: Getty Images)

Iako i policija i banke i internetski oglasnici uporno upozoravaju korisnike da ne otkrivaju svoje osobne i financijske podatke osobama od kojih žele nešto kupiti ili im žele nešto prodati, sve se češće dogodi da netko nasjedne na takvu prijevaru.

Slika nije dostupna Prodajete nešto putem oglasnika? Policija upozorava na učestale prijevare: Ne dijelite financijske podatke s nepoznatima

Tako je policijska postaja Gospić zaprimila prijavu 30-godišnjaka da je oštećen kaznenim djelom računalne prijevare. Naime, kako ističu iz policije, oštećeni je putem internetskog oglasnika oglasio prodaju artikla, nakon čega mu se obratila nepoznata osoba pritom mu predloživši da putem internetske stranice ispuni podatke za dostavu, a zatim mu je poslana poveznica na kojoj je unio podatke za transakciju. Oštećeni je nakon danih podataka svoje bankovne kartice ubrzo shvatio da je nepoznata osoba iskoristila te podatke s obzirom na to da mu je s računa podignut novac.

Nepoznata osoba je oštećenog dovela u zabludu, domogavši se njegovih podataka, koje je iskoristila i izvršila online plaćanje u iznosu od više tisuća kuna, ističu iz policije.

Slika nije dostupna Policija upozorava na novu prijevaru: Lažnim SMS-om banke traže vaše podatke pa vam prazne račune

Slika nije dostupna Hrvatska policija upozorava na novi oblik računalne prijevare

Kako ne bi postali žrtvom ovakvog ili sličnog kaznenog djela, građanima savjetujemo da budu vrlo oprezni u online kupovini i kome se obraćaju za kupnju i prodaju te da ne ustupaju svoje osobne podatke nepoznatim osobama i ne dijele kartični PIN ili lozinku za online bankarstvo, upozoravaju ponovno iz policije. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti