Kriptovalute su, više nego ikad, podijelile ekonomiste i financijske stručnjake. I dok neki u kriptovalutama kao što je Bitcoin vide budućnost te zagovaraju širu primjenu blockchain tehnologije, drugi upozoravaju kako je Bitcoin samo napuhani balon koji će se veoma brzo ispuhati i nestati.

Vodeći svjetski političari bili su veliki protivnici uvođenja bilo kakve kriptovalute jer ju ne mogu kontrolirati. No čini se kako se stvari pomalo mijenjaju.

Kina je prvo trgovanje Bitcoinima zabranila, proglasila ilegalnim bilo kakvo pretvaranje Bitcoina u klasičnu valutu, sve u pokušaju da kontrolira ono što se zapravo ne može kontrolirati.

Centralizirana, organizirana i moćna Kina rekla je "ne" i to se osjetilo u cijelom svijetu. No sustav se oporavio. Radi upravo ono što bi i trebao raditi, komentirao je Ken Sangha iz projekta Open Money za Forbes.

Sad Kina ozbiljno radi na uvođenju vlastite kriptovalute kojom bi donekle uvela kontrolu, barem na svom tržištu.

Slično se događa i u Rusiji. Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin prošle godine prijetio kaznenim progonom svakoga tko trguje Bitcoinom, napravio je potpuni preokret i najavljuje ulazak Rusije na tržište kriptovaluta.

Naravno, razlog se krije u činjenici da kriptovalute nitko ne može oporezivati. Procjenjuje se kako je samo ove godine Rusija izgubila čak 310 milijuna dolara zbog nedostatka pravila za sve popularnije ICO.

Zato je Putin izdao pet predsjedničkih naredbi koje bi trebale kontrolirati kriptovalute u Rusiji - od oporezivanja rudara, reguliranja ICO-a do stvaranja zakonodavnog okvira za nove blockchain tehnologije.

I dok Kina i Rusija ozbiljno ulaze u svijet kriptovaluta, u SAD-u su skeptični. Američka vlada kriptovalute promatra kao potencijalnu opasnost za nacionalnu sigurnost, jer bi, u teoriji, teroristi mogli izdati vlastitu kriptovalutu i s njom financirati svoju borbu diljem svijeta. A znamo koliko su Amerikanci osjetljivi kad je u pitanju terorizam.

Međutim, ogroman rast vrijednosti Bitcoina i sve češće spominjanje blockchain tehnologije u kontekstu drugih industrija vjerojatno će natjerati i druge zemlje diljem svijeta da Bitcoin i kriptovalute počnu shvaćati ozbiljno.

Nobelovci ne vjeruju u Bitcoin

S druge strane, neki od najvećih ekonomista i nobelovaca na Bitcoin gledaju kao na prolazni fenomen koji će završiti spektakularnim raspadom. Čak mu predviđaju sudbinu poput velikog kraha burze koja je prethodila američkoj Velikoj depresiji.

Bitcoin je nevjerojatno uzbudljiv. Brzi ste. Pametni ste. Shvatili ste nešto što nitko drugi ne razumije. Pratite sve, a Bitcoin ima i taj protuvladin, protuzakonodavni osjećaj. I to je tako lijepa priča. Da je samo istinita, rekao je dobitnik Nobela za ekonomiju, inače profesor s Yalea, Robert J. Shiller.

Ne znam gdje će završiti. Rasti će poput burzi u 1920-ima. I s vremenom ćemo dosegnuti 1929. No onda se neće spustiti na nulu. Samo će se spustiti.

I drugi nobelovac, Joseph Stiglitz, ne odobrava Bitcoin. U razgovoru za Bloomberg nazvao ga je "balonom" koji će uzbuđivati ljude dok raste, a onda pasti.

Čini mi se da bi ga trebalo proglasiti ilegalnim. Nema nikakvu korisnu društvenu funkciju, rekao je Stiglitz.

Tko će biti u pravu, tek ćemo vidjeti. No činjenica je da su mnogi upravo na Bitcoinu zaradili svoje milijune, dok su drugi zbog njega bez tih milijuna ostali. Ako se u priču o kriptovalutama upletu velike institucije kao što su središnje banke ili ozbiljni investicijski fondovi, kriptovalute bi veoma brzo iz virtualnog mogle prijeći i svakodnevni život.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju