Liječnički tim koji je uz pomoć robotske ruke prvi put u Hrvatskoj uklonio tumore: "Može nam u određenim situacijama pomoći da budemo maksimalno precizni"

U Hrvatskoj je prvi put izvedena operacija na tumorima pomoću robotske ruke. Najnovijom tehnologijom liječnici KBC-a Sestre milosrdnice bore se protiv jednog od najvećih javnozdravstvenih problema u zemlji – zloćudne bolesti koju svake godine dobije više od 25 tisuća osoba.

DNEVNIK.hr | 24.03.2023. / 21:04

Galerija

Reporterka Dnevnika Nove TV Viktorija Bednjanec posjetila je liječnički tim u zagrebačkoj Vinogradarskoj bolnici koji je uz pomoć robota izveo operaciju na tumorima.

Radiolog Luka Novosel iz KBC-a Sestre Milosrdnice objasnio je proces: "Robotska ruka, ne u onom smislu kako to zamišljamo u science fiction filmovima, ali robot koji nam precizira točno iglu koju želimo navesti precizno u tumor na ono mjesto koje želimo da dođe“

Slika nije dostupna Nove tehnologije i "zelena" filozofija utječu i na boje automobila

Pomoću umjetne inteligencije brže i efikasnije mogu prodrijeti do manjih i teže dostupnih i vidljivih tumora. Takav zahvat traje kraće, a zračenje je manje. Međutim, robot ne može operirati sam: "To još uvijek nije tehnologija koja može u potpunosti zamijeniti doktora, da mi sjedimo vani i stisnemo play, ali može nam u određenim situacijama, pogotovo kod kompleksnih tumora pomoći da budemo maksimalno precizni“, kazao je Novosel.

KBC Sestre Milosrdnice odabran je kao jedan od centara izvrsnosti u Europi koji je imao priliku isprobati ovaj novitet. Plan je da se u budućnosti koristi kod većine onkoloških pacijenata.

U posljednjih godinu dana u Vinogradskoj su više puta pomicali granice u liječenju karcinoma. U listopadu je izvedena metoda koja uzrokuje prirodno odumiranje tumora. U svibnju su zaleđivali tumore bez oštećenja okolnog i zdravog tkiva. Zvonko Pelicarić iz Splita je bio prvi pacijent na kojem je izvedena ta metoda, nakon što mu je dijagnosticiran rak bubrega. Tumor su mu ukupno dva puta zaleđivali.

Umjetna inteligencija Umjetna inteligencija sve se više koristi i u novinarstvu, no može li preuzeti ulogu novinara?

Priča za njega traje oko deset godina. Prvo mu je dijagnosticiran rak prostate, koji se proširio na bubreg. Nakon vađenja jednog, otkriven mu je tumor i na drugom bubregu. Revolucionarna operacija, bez sumnje, kaže, spasila mu je život: "Nikakvih tegoba, problema, živim sasvim normalno kao vi, kao svaki neki normalan čovjek koji ne boluje od takvih zloćudnih bolesti.“

Osim spašavanja života, ovakvi zahvati mogli bi dugoročno značiti i uštede. Nizak rizik komplikacija, kraći oporavak i brži, potencijalni povratak na posao, mogli bi dovesti i do rasterećenja zdravstvenog sustava.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti