Porsche upozorio na probleme koji prijete električnim vozilima

Kompanija je suočena s velikim izazovima, priznali su u Porscheu.

Hina | 27.07.2023. / 08:15

Proizvodnja Porschea Macan (Foto: Porsche)

Njemački proizvođač sportskih automobila Porsche upozorio je u srijedu na probleme u nabavi dijelova za električne modele i prognozirao slabiji rast prodaje u Njemačkoj i Kini u drugoj polovini godine.

Kompanija je suočena s velikim izazovima u nabavi posebnih dijelova, poput visokonaponskih grijača, što bi moglo otežati ciljani udio električnih vozila od oko 12 do 14 posto, izjavio je financijski direktor Lutz Meschke.

Ostvarivanje tog cilja zahtijevat će puno bolju situaciju u nabavi u drugoj polovini godine, dodao je Meschke.

Porsche je prvu polovinu godine zaključio s 10,7 posto većom operativnom dobiti, od 3,85 milijardi eura.

Prihod je porastao 14 posto, na 20,43 milijarde eura.

U prvih šest ovogodišnjih mjeseci isporučili su 14,7 posto više automobila, dijelom i zbog niske poredbene osnovice u prvoj polovini prošle godine, kada je na isporuke utjecao lockdown u Kini.

Oporavak kineskog tržišta slabiji je no što se očekivalo, ističu u kompaniji, a i prodaja na domaćem njemačkom tržištu trebala bi posustati nakon snažnog rasta u prvih šest mjeseci.

Tržište luksuznih automobila ipak je puno otpornije od tržišta automobila za masovnu upotrebu, naglasio je izvršni direktor Oliver Blume i dodao da su uspjeli nadoknaditi više troškove stabilnim cijenama i većim brojem prodanih automobila.

U cijeloj 2023. godini kompanija i dalje očekuje prihod u rasponu od 40 do 42 milijarde eura, pod uvjetom da se situacija u nabavi i u svjetskom gospodarstvu znatnije ne pogorša.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti