Pošaljite djelić prošlosti kao čestitku za budućnost

Mobilna aplikacija Pozdrav iz Zagreba dobila je adventsko ruho zahvaljujući veoma posebnim digitalnim božićnim čestitkama.

Martina Čizmić | 07.12.2018. / 10:45

Božićna čestitka Pozdrav iz Zagreba (Foto: NSK) (Foto: NSK)

Mobilna aplikacija Pozdrav iz Zagreba (Greetings from Zagreb) Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dobila je novo, blagdansko izdanje – Advent u Zagrebu. Aplikacija je obogaćena s deset božićnih čestitki koje se mogu dodatno personalizirati prigodnim naljepnicama i okvirima. Božićne razglednice koje su dio ovogodišnjeg blagdanskog izdanja mobilne aplikacije nastale su između 1911. i 1942. godine i dio su bogatog fonda od preko sto tisuća razglednica različitih motiva, koje se kao zapisi prošlosti i dragocjeno svjedočanstvo proteklih vremena čuvaju u Grafičkoj zbirci Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Upravo kako bi ovaj važan dio povijesti vratile u novi, digitalni život, djelatnice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, dr. sc. Sofija Klarin Zadravec i Dragana Koljenik u suradnji s kolegama iz NSK-a i IT tvrtkom Plava tvornica te uz potporu Turističke zajednice grada Zagreba osmislile su i napravile mobilnu aplikaciju Pozdrav iz Zagreba (Greetings from Zagreb), koja je prvi put javnosti predstavljena koncem prošle godine. Ovo je prva mobilna aplikacija nastala u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu kao rezultat dugogodišnjeg rada Knjižnice u digitalizaciji, uspostavi digitalne knjižnice i izradi virtualnih izložbi.

Božićna čestitka Pozdrav iz Zagreba (Foto: NSK) (Foto: NSK)

Aplikacija je proglašena jednom od najboljih svjetskih kampanja knjižnica na ovogodišnjem natječaju za IFLA-inu međunarodnu nagradu za marketing BibLibre, a osvojila je i zlatnu medalju za inovaciju na Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2018.

Nakon što korisnik preuzme aplikaciju, može odabrati staru ili novu kartu grada i prošetati Zagrebom istražujući deset najljepših lokacija. Pritom može poslati ili podijeliti čak 50 razglednica i 10 božićnih čestitaka s obitelji ili prijateljima, pogledati kako se grad mijenjao u jedinstvenom spoju slika Nekad&Sad, kao i u galeriji sa 150 starih razglednica Zagreba s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Dostupna je na Android uređajima, a besplatno se može preuzeti na Google Playu i mikrostranici Pozdrav iz Zagreba na hrvatskom i engleskom jeziku.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti