Posjetili smo dva hrvatska aduta u koje ulažu NASA i Google

Ekipa Dnevnika Nove TV posjetila je dvije zagrebačke tvrtke. Na jednu je oko bacio Google, a na drugu američka NASA.

B.V. Sanja Vištica | 05.03.2018. / 21:41

Galerija

U zemlji u kojoj se domaća politika žustrije bavi pozdravima, pločama i 1941. godinom nego gospodarstvom ima i onih koji zemlju uvode u 21. stoljeće.

Čak je 20 puta brži program koji je razvio zagrebački tim od onog koji trenutačno koristi NASA za obradu podataka koje sateliti šalju iz svemira. Ne čudi što ga onda želi i sama NASA, pa je zagrebačku ekipu pozvala na sastanak.

Organizirali su za nas prostoriju i vrijeme i nadamo se saznati neke nove informacije iz industrije koje će nam pomoći u razvoju produkta, rekla nam je Mirta Medanić, voditeljica programa.

Bilo bi lijepo zakotrljati neku suradnju. Ima i taj neki poseban filmski moment. NASA je opet NASA, kaže Tomislav Nekić Alfirević, voditelj projekta.

Baš danas im je stigao mail da će dobiti europski novac za razvoj svog programa. Vrijednost projekta je 1,8 milijuna eura, a Europska komisija sufinancira 70 posto, ističe Medanić.

Biti će i novih radnih mjesta.

U zadnje 3 do 4 godine porasli smo 30 posto. Tražimo nove ljude, sigurno ćemo s ovim projektom zapošljavati, konstantno zapošljavamo mlade inženjere, dodaje Medanić.

Također u tišini, još jedan mladi tim radi najbolje mobilne aplikacije na svijetu. Potvrdio je to i Google.

Google je nama rekao: Vidite, ovi ljudi stvarno znaju kako se radi s Googleovim tehnologijama, bilo Android, bilo dizajn, kaže nam Tomislav Novoselec, voditelj projekta.

Dobili su prestižni certifikat koji ne dospijeva u svačije ruke.

Bitno je zato što nema puno agencija koje se mogu pohvaliti time, u svijetu ih je samo 40. I to stvarno je mali broj, naglašava Novoselec.

Mali je i broj godina koje broje zaposlenici. U prosjeku 26. Obučavaju studente, daju im priliku vidjeti kako je raditi sa svjetskim imenima. Mnoge od njih i zaposle.

Došao sam kao student na zadnjoj godini faksa. I nakon što sam završio faks, potpisao sam ugovor i evo sad radim, priča programer Denis.

Surađuju s velikim inozemnim igračima. Sve što proizvedu - izvoze. Prestižni certifikat dao im je vjetar u leđa.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti