Posljednji krik svemirske mode: Odijelo koje osigurava zdravlje astronauta

Gravitacijsko odijelo možda nije posljednji krik mode, ali bi moglo pomoći astronautima da ostanu zdravi u svemiru.

Martina Čizmić | 14.08.2020. / 14:53

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Putovanje i boravak u svemiru za mnoge je san koji se nadaju jednog dana ostvariti. No za astronaute koji to iskuse to može značiti i zdravstvene probleme kad se vrate na Zemlju.

Naime, ljudsko je tijelo prilagođeno životu na Zemlji, gdje je izloženo određenoj gravitaciji, atmosferskom tlaku i Sunčevim zrakama. U svemiru toga nema, pa se tijelo mijenja. I to ne na najbolji način.

Kako bi spriječili da se astronauti razbole tijekom dugotrajnog boravka u svemiru, u uvjetima mikrogravitacije, znanstvenici su razvili posebno odijelo koje bi trebalo osigurati njihovo zdravlje.

"Gravitacijsko odijelo" izgleda poput kombinacije ribarskih hlača i nečeg iz filmova znanstvene fantastike, no znanstvenici tvrde, trebalo bi zaštititi astronaute od atrofije mišića i krvnih ugrušaka. Odijelo pomoću vakuuma stvara negativan pritisak na noge, zbog čega krv lakše kola tijelom, a to bi trebalo osigurati očuvanje integriteta mišića i kosti.

Znanstvenici koji su ga razvili ističu kako su prilikom njegova razvoja vodili računa o tome da ne ograničava astronaute u kretanju te im pruži maksimalnu fleksibilnost.

U gravitacijskom odijelu astronauti će moći slobodno lebdjeti u svemirskoj postaji i obavljati svoje svakodnevne zadaće, ističu znanstvenici u svom radu koji je objavljen u časopisu Frontiers in Physiology.

Osim što bi to odijelo trebalo poslužiti astronautima, moglo bi biti i ključno prilikom komercijalnih putovanja, recimo prema Marsu, kako bi osiguralo da putnici po završetku putovanja mogu nastaviti s normalnim životom.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti