Poslodavci u IT sektoru od Vlade zatražili posebne beneficije

Poslodavci u IT sektoru tvrde da su dio jedne od najvrijednijih industrija u Hrvatskoj, zbog čega za svoj sektor od države traže i određene beneficije. U suprotnom, kažu, izgubit će zaposlenike, a država porez koji ubire od njihove djelatnosti.

Ivan Forjan | 11.07.2019. / 22:41

Galerija

Plaćanje vrtića za djecu zaposlenika koje se gleda kao porezno priznati rashod te neoporeziva isplata bonusa ili 13. plaće dio su zahtjeva ICT industrije upućenih Vladi. Djelatnici te industrije tvrde da bi im te beneficije olakšale poslovanje i zadržavanje radne snage.

Od ostalih beneficija, traže i da ih se oslobodi poreza na prehranu zaposlenika i programe stambenog zbrinjavanja. Sebe vide kao industriju drukčiju od drugih.

Radno mjesto u IT-ju sigurno vrijedi mnogo više i po dodanoj vrijednosti i u porezima i doprinosima koji se uplaćuju u odnosu na neke druge sektore. Postoji mogućnost da netko kaže da smo elitisti koji tražimo tako nešto. Međutim, ako vašoj djeci ili vašim ljudima stvaramo prilike da im sutra bude bolje, onda ćemo pregristi to što nas neko zove elitistima, rekao je Hrvoje Balen iz Udruge informatičke i komunikacijske aktivnosti.

Iako su u srijedu prema Vladi nastupili u ime svoje industrije, tvrde da se ne dižu iznad drugih zanimanja, primjerice liječnika, kojih u državi također nedostaje.

Netko će reći: 'Zašto bi oni imali benefite, a netko drugi možda ne, recimo liječnici?' Sve za što smo se zalagali su horizontalne mjere koje bi htjeli da se primjene na sve sektore, rekao je Balen.

Država za sada nema sluha za ove zahtjeve. Svatko se, kažu, ima pravo boriti za sebe, ali nova rasterećenja nisu na vidiku.

Lani smo uspjeli podići neoporezivi dio nagrada s 2500 na 7500 kuna. Budite sigurni da Vlada čini sve da bi gospodarstvo održala u ovom tempu, a sad smo na više od tri posto rasta, rekao je Mario Antonić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva.

U sljedećih pet godina ICT industrija najavljuje otvaranje 16 tisuća novih radnih mjesta. U prošloj godini uprihodili su 38 milijardi kuna, što je, ako se izuzme prehrambena industrija, prihod jednak svim drugim industrijama u Hrvatskoj.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti