Poslušali su korisnike: Facebook najavio promjene u postavkama privatnosti

Korisnici će napokon imati mogućnost pronaći sve opcije vezane za privatnost i sigurnost na jednom mjestu, umjesto da su raspoređene na 20 različitih ekrana.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.03.2018. / 10:08

Facebook (Foto: Facebook) (Foto: Facebook)

Facebook je na službenom blogu najavio promjene u postavkama privatnosti svoje mreže koje bi trebale korisnicima omogućiti preuzimanje potpune kontrole nad privatnosti. Korisnicima su poručili kako su "jasno i glasno" čuli njihove zahtjeve za ovim promjenama te su svjesni kako im do sada među brojnim opcijama na Facebooku nije bilo lako pronaći sve postavke privatnosti i ostale važne alate.

Korisnici ovakve promjene traže već godinama, a iz Facebooka su odlučili poraditi na njima uoči skorašnjeg stupanja na snagu GDPR-a, uredbe koja bi trebala povećati sigurnost, privatnost i transparentnost osobnih podataka korisnika iz Europske unije. Ova uredba previđa i velike kazne za sve kompanije koje ne omoguće primjenu novih pravila i ne zaštite korisnike i njihove podatke, a ne treba niti napominjati kakva je situacija s Facebookom i zaštitom korisničkih podataka.

Na većini ovih promjena Facebook radi već neko vrijeme (i prije skandala s Cambridge Analyticom) te će ove promjene u postavkama privatnosti biti dostupne svim korisnicima, a ne samo onima u Europskoj uniji.

Na mobilnim uređajima korisnici će napokon imati mogućnost pronaći sve opcije vezane za privatnost i sigurnost na jednom mjestu, umjesto da su raspoređene na 20 različitih ekrana. Samo s nekoliko dodira prstom po ekranu korisnici će moći namjestiti sve postavke vezane za sigurnost računa (poput autorizacije u dva koraka), imat će veću kontrolu nad osobnim informacijama i sadržajem koji se dijeli putem ove mreže te će upravljati informacijama koje Facebook koristi za prikazivanje oglasa.

Također, ovdje će se moći urediti i postavke vezane uz profil i sadržaj koji se dijeli i objavljuje – npr. kome će objave i informacije iz profila biti vidljive.

Od Facebooka uskoro očekujemo i alat (Access Your Information) putem kojeg će jednostavno moći pronaći i zbrisati podatke s Facebooka koje su objavili na Timelineu i profilu te s kojim će moći preuzeti i obrisati sve podatke i sav sadržaj koji su ikada podijelili s Facebookom.

Za budućnost su najavili nove promjene o kojima je nedavno govorio Zuckerberg, a hoće li to biti dovoljno kako bi se smirila situacija i kriza u kojoj se Facebook našao tijekom proteklih tjedan dana, saznat ćemo u budućnosti.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti