Postao milijarder pa napušta kompaniju kako bi 'sačuvao zdrav razum'

'Ja nisam poduzetnik. Ja nisam izvršni direktor. Ja sam štreberski programe koji voli imati opcije na Twitteru'

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.09.2014. / 08:30

Postao milijarder pa napušta kompaniju kako bi 'sačuvao zdrav razum'

Iz Microsofta su i službeno objavili da su za 2,5 milijardi dolara kupili švedsku kompaniju Mojang koja je razvila iznimno popularnu igru Minecraft. Iako bi svi poduzetnici koji su prodali svoju kompaniju za tako veliku svotu novca bili oduševljeni obavljeni poslom, jedan od osnivača Mojanga Markus 'Notch' Persson ima podijeljene osjećaje oko ovog uspjeha te je već najavio napuštanje kompanije nakon dovršetka akvizicije, što se očekuje krajem ove godine.

Na Business Insideru prenijeli su dio Perssonove objave s njegovog bloga u kojem navode kako odlazi iz kompanije jer želi 'sačuvati zdrav razum'. U prilično emotivnoj objavi on se zahvalio svima što se pretvorili Minecraft u ono što je danas, ali rekao je i kako ova igra danas ima preveliki broj korisnika, a on ne može biti odgovoran za nešto tako veliko. Također, ova igra više ne pripada njemu, već pripada Microsoftu, odnosno 'pripada svima vama', poručio je fanovima Minecrafta. Dodao je kako video igre ne radi s namjerom da postanu veliki hit i ne pokušava promijeniti svijet – razvija ih jer voli programiranje i voli video igre te uopće nije htio da Minecraft postane tako veliki uspjeh koji će, kako su mu neki rekli, 'promijeniti svijet video igara'.

Markus Persson još je prije nekoliko godina htio odustati od razvoja Minecrafta, no ostao je na nagovor kolega koji su mu rekli kako je on 'bitan za kulturu kompanije'. Radeći u Mojangu shvatio je kako nema vezu sa svojim fanovima koju je mislio da ima te je postao simbol nečeg jako velikog što nije razumio i što više nije htio raditi – zbog toga će uskoro i napustiti kompaniju i raditi na malim web projektima te je već sada najavio da će, ako ikada neki njegov projekt ponovo privuče puno pažnje, odmah ga napustiti.

'Ja nisam poduzetnik. Ja nisam izvršni direktor. Ja sam štreberski programe koji voli imati opcije na Twitteru', poručio je svim svojim fanovima. 

Foto: Business Insider/YouTube

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti