Potez El Salvadora uznemirio MMF: Upozoravaju na opasnosti korištenja bitcoina kao legalnog novca

Potez El Salvadora koji je objeručke prihvatio bitcoin kao legalni novac, uznemirio je krovno globalno financijsko tijelo.

Branimir Vorša | 23.11.2021. / 11:10

Bitcoin: Kriptovalute u Hrvatskoj su sve zastupljenije
Bitcoin (Foto: Zimo)

Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je da bitcoin predstavlja značajan rizik za potrošače, citirajući nedavni potez južnoameričke države El Salvador koja je tu kriptovalutu proglasila zakonskim platežnim sredstvom i koja se sprema za izgradnju Bitcoin Cityja, grada koji bi se trebao financirati upravo bitcoinom.

Slika nije dostupna El Salvador prvi službeno uveo bitcoin, ali ne bez problema, skepse i prosvjeda

Dok kriptovalute i digitalni novac imaju potencijal sustave plaćanja učiniti učinkovitijima, odluka El Salvadora da uvede bitcoin kao legalno platežno sredstvo zapravo je riskantna, upozorio je MMF u priopćenju objavljenom u ponedjeljak.

Obzirom na veliku volatilnost cijene bitcoina, njegovo korištenje kao legalnog sredstva plaćanja u sebi sadrži značajne rizike za zaštitu potrošača, financijski integritet i financijsku stabilnost, ističu u priopćenju iz MMF-a te pozivaju na jačanje regulacije i nadzora novog platežnog sustava.

Slika nije dostupna Novi gradonačelnik New Yorka želi da djeca u školama uče o kriptovalutama i blockchainu

Slika nije dostupna Slažete li se sa šefom JPMorgan Chasea? “Bitcoin je bezvrijedan”

Dok MMF prepoznaje prednosti kriptovaluta u unaprijeđenju "financijske inkluzivnosti i rasta", istovremeno poziva na dodatnu zakonsku zaštitu potrošača, kao i borbu protiv pranja novca te "financiranja terorizma".

Slika nije dostupna El Salvador planira izgraditi Bitcoin City u podnožju vulkana, a predsjednik te države tvrdi: "Grad će imati sve"

MMF-ovo upozorenje dolazi nakon što je El Salvador otkrio svoje planove za izgradnju Bitcoin Cityja, prvog bitcoin grada na svijetu koji bi se u početku trebao financirati obeznicama iza kojih stoji upravo ta kriptovaluta. El Salvador planira izgraditi Bitcoin City u podnožju vulkana.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti