Potop najvećih kompanija: Izbrisano više od bilijun dolara na burzi

Vrijednost pet velikih tehnoloških kompanija strmoglavila se posljednjih mjeseci te je zajednička tržišna vrijednost Facebooka, Amazona, Applea, Netflixa i Googlea pala za više od bilijun dolara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.11.2018. / 11:00

Pad cijena dionica (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Prije dva i pol mjeseca tržišna vrijednost Applea i Amazona bila je veća od nevjerojatnih bilijun dolara te je dio analitičara najavljivao nastavak nezaustavljivog rasta i daljnji porast tržišne vrijednosti. Ako pogledamo situaciju na burzi danas, vidjet ćemo da su se stvari radikalno promijenile te je tržišna vrijednost Applea nakon jučerašnjeg zatvaranja burzi iznosila oko 840 milijardi dolara, dok je Amazon u još goroj situaciji uz tržišnu vrijednost od "samo" 730 milijardi dolara te više nisu ni druga najvrjednija kompanija na svijetu jer se ispred njih ugurao Microsoft s vrijednosti od 780 milijardi dolara.

Veliki pad vrijednosti nije zaobišao niti brojne druge velike kompanije, a cijena tzv. FAANG dionica (riječ je o pet popularnih tehnoloških kompanija – Facebook, Amazon, Apple, Netflix i Google) pala je za više od bilijun dolara u odnosu na nedavne najveće vrijednosti tih kompanija. Najgore od tih pet kompanija prošao je Amazon, čija se tržišna vrijednost strmoglavila za čak 280 milijardi dolara, dok su Apple i Facebook izgubili 253 milijarde dolara.

Veliki pad vrijednosti zabilježio je i Alphabet, Googleova krovna kompanija čija je vrijednost u nekoliko mjeseci smanjena za 164 milijarde dolara, dok je Netflix najbolje prošao od svih pet kompanija, iako su i oni zabilježili pad vrijednosti od 67 milijardi dolara.

Čini se da još nije kraj negativnim trendovima te da bi Apple mogao nastaviti tonuti nakon informacija o smanjenju proizvodnje svih triju modela iPhonea te slabijoj potražnji na kineskom tržištu, a pitanje je što će biti i s Facebookom koji ove godine upada iz problema u problem – od skandala s privatnosti i hakiranja, pa do govora mržnje i lažnih vijesti. Zuckerbergova kompanija izgubila je ukupno 40 posto od najveće tržišne vrijednosti, a po sve brojnijim medijskim natpisima, čini se da imaju velikih problema s upravljanjem kompanijom te moralom zaposlenika koji je na se nižem nivou, što bi se također moglo odraziti na nastavak pada cijena dionica.

Izvor: CNBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti