Studija u laboratoriju pokazala: Tekućina za ispiranje usta uništila koronavirus za 30 sekundi

Tekućina za ispiranje usta uništava virus SARS-COV-2 u roku od 30 sekundi, pokazala je najnovija laboratorijska studija.

Branimir Vorša | 17.11.2020. / 10:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prema znanstvenom istraživanju koje je provedeno u laboratoriju na Sveučilištu Cardiff i koje je napravljeno prije početka kliničkih testiranja, kupovna tekućina za ispiranje usta koja sadrži najmanje 0,07 posto cetilpiridinium-klorida (CPC) pokazuje obećavajuće znakove u borbi protiv novog koronavirusa.

Kliničkim testiranjem, koje se tek treba provesti, želi se otkriti može li se korištenjem tekućine za ispiranje usta smanjiti razina virusa u slini zaraženog pacijenta.

Navedena studija tek treba proći proces znanstvenog recenziranja, no ona podržava rezultate studije objavljene proteklog tjedna u kojoj je isto tako otkriveno da su tekućine za ispiranje usta s CPC-om u sebi učinkovite u smanjivanju virusnog opterećenja.

Slika nije dostupna Novo oružje u borbi protiv koronavirusa: Tekućina za ispiranje usta neutralizira ga za 30 sekundi

Test koji su proveli znanstvenici Sveučilišta Cardiff u laboratoriju, oponašao je uvjete kakvi se nalaze u nazoorofarinksu (nosnoj i oralnoj šupljini) osobe, a korištena je tekućina za ispiranje usta marke Dentyl.

Iduća su na redu klinička testiranja u kojima će se vidjeti koliko je tekućina za ispiranje usta učinkovita u smanjivanju virusnog opterećenja unutar sline COVID pacijenata u Sveučilišnoj bolnici Wales u Cardiffu. Rezultati tih testiranja bit će objavljeni početkom 2021. godine. Klinička testiranja trajat će ukupno 12 tjedana.

Važno je naglasiti da naša studija neće dati nikakve izravne dokaze o transmisiji virusa između pacijenata, za to će biti potreban drugačiji tip studije i na puno većoj razini, pojašnjava profesor David Thomas, koji će voditi klinička testiranja.

Klinička studija pokazat će nam koliko traju bilo kakvi efekti nakon jednog korištenja tekućine za ispiranje usta kod COVID pacijenata, dodaje Thomas.

Neovisni stručnjak i specijalist parodontolog dr. Nick Claydon smatra da je to istraživanje vrlo vrijedno.

Ako se rezultati studije potvrde i na kliničkim testiranjima, CPC tekućine za ispiranje usta poput Dentyla mogu postati važan dodatak dnevnoj rutini tijekom pandemije. Zajedno s pranjem ruku, socijalnim distanciranjem i nošenjem maski, smatra Claydon.

Izvor: Standard

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti