Povijest u budućnosti: U Australiji će se uskoro boriti moderni gladijatori

Sintagma 'kruha i igara' nikada nije nestala s 'menija', bez obzira na sve tehnološke inovacije, dapače, 'down under' su došli na ideju oživjeti gladijatorske borbe u sasvim novom, modernom ruhu...

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 23.02.2015. / 12:14

Povijest u budućnosti: U Australiji će se uskoro boriti moderni gladijatori

Sintagma "kruha i igara" nikada nije nestala s "menija", bez obzira na sve tehnološke inovacije, dapače, "down under" su došli na ideju oživjeti gladijatorske borbe u sasvim novom, modernom ruhu...

Iako je i prije, a i kasnije, bilo utjelovljenja starih rimskih gladijatora koji su se borili na život i smrt, otkako je Russel Crowe odradio perfektnu ulogu u Gladijatoru, zanimanje za krvave borbe u arenama rimskog carstva i te kako je "podebljano". Upravo na tim temeljima je australska StartUp kompanija Unified Weapons Master (UWM) došla na ideju svojevrsne reinkarnacije starih rimskih borbi. Objektivno je pitanje kako u vremenima kada već postoje borbe u kojima "šprica krv" zaintrigirati javnost, ali čini se da u ekipa iz UWM-a uopće ne sumnja kako će u tome uspjeti. Koliko god to grubo zvučalo, da bi privukli masu gledatelja, trebat će im brutalnost, otprilike onakva kakvoj su svjedočili u starom Rimu, a UWM će ponuditi upravo to.

"Za nas je čast i privilegija donijeti dašak starog oblika borbi, s hladnim oružjem i borilačkim vještinama, koje su polako utonule u zaborav otkako je izumljen barut i sva sila projektila kojima danas ljudi ratuju.", objasnio je David Pysden, suosnivač i izvršni direktor UWM-a. "Želimo cijelu priču o borbama promijeniti, želimo vratiti duh starih vremena u kojima je pobjeđivao jači, brži i spretniji, a ne onaj koji ima bolje i modernije oružje." Borbe na smrt? Da, UWM ne krije da im je namjera upravo to, ali ako ste pomislili kako će australske vlasti blagosloviti smrt u doslovnom smislu, stvari ipak nisu toliko "sirove". Radi se, naime, o planiranjui borbi u kojima će borci primati udarce hladnim oružjem, čak i sjekirama, no moderni gladijatori će imati posebna odjela. 

Radi se o odjelima koja su nazvana "Lorica", što u slobodnom prijevodu s latinskog znači "tijelo oklop". I doslovce izgleda kao oklop, a o kakvim se materijalima radi, dodatno je pojasnio Pysden. "Sam oklop je napravljen u "sendvič stilu", s materijalima visokih performansi, s vanjske strane su karbonska vlakna koja štite od penetracije oružja, tu je i hrpa polikarbonata, posebna amortizirajuća pjena, koja također "upija" udarce, tako da su borci sasvim sigurni". Pysden je dodao i kako je Justin Forsell, predsjednik UWM-a i sam testirao odijelo, prošavši bez ikakvih ozljeda. Dodatak koji cijelu priču čini dodatno zanimljivom su i brojni senzori koje "Lorica" ima u sebi. Njihova je namjena bilježenje svih udaraca, točnog mjesta na tijelu u koji su upućeni, intenziteta, šoka koje izazivaju kod borca koji je udaren, a sve to će bilježiti poseban softverski sustav koji će sasvim objektivno procijeniti kada je borba gotova. 

"Naš je cilj promovirati novi globalni borilački sport s oružjem. Postoji preko 300 različitih borilačkih vještina diljem svijeta, od toga ih je 96 bazirano na korištenju hladnog oružja. Nama je, dakle, namjera ujedini sve te stilove, nešto slično kao što je UFC napravio s mješoviti borilačkim vještinama bez oružja", zaključio je Pysden. Prve borbe se očekuju već ove godine, ali u zatvorenim okruženjima, ili kako su to nazvali u UWM-u "beta testerskim zajednicama". Prve komercijalne borbe, ako sve prođe u redu i s dozvolom australskih vlasti, trebale bi zaživjeti početkom iduće godine. 

Izvor Digital Trends

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti