Povjerenica EU-a za zdravstvo: Certifikati imuniteta nisu dovoljni, treba uskladiti aplikacije za praćenje kontakata u cijeloj Europi

Europska povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides upozorila je kako bi aplikacije za praćenje kontakata trebale biti ujednačene te raditi na razini cijele Unije.

Martina Čizmić | 26.05.2020. / 12:24

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Uoči početka turističke sezone u Europi, koja se sve više otvara i ublažava epidemiološke mjere, europski ministri zdravstva održali su telefonsku konferenciju.

Povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides naglasila je kako certifikati o imunitetu od koronavirusa neće biti dovoljni kako bi zemlje mogle u potpunosti otvoriti svoje granice turistima.

Istaknula je kako je na EU i državama članicama da njihovim građanima osigura sigurno i mirno ljeto.

Certifikati o imunitetu nisu pouzdani, rekla je Kyriakides te dodala kako bi trebalo nastaviti s preventivnim mjerama kao što su održavanje sigurne udaljenosti, higijenske navike, daljnji razvoj strategije testiranja te osiguravanje stabilnosti zdravstvenih sustava u zemljama članicama EU, pogotovo onima koje su omiljene turističke destinacije.

Dodala je kako su aplikacije za praćenje kontakata izuzetno važne, ali moraju biti interoperabilne, odnosno ujednačene na razini cijele Europe kako bi građani koji putuju mogli u svakom trenutku znati jesu li došli u kontakt sa zaraženom osobom.

Podsjetila je ministre zemalja članica kako je nužno dijeliti podatke s Europskim centrom za prevenciju i kontrolu bolesti kako bi se lakše stvarale interaktivne karte i mogla pratiti transmisija koronavirusa unutar EU zemalja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti