Poželjna udavača Silicijske doline: Tvrtka koja je krenula kao neprofitna, sad se nalazi na listi želja najvećih IT divova

Iza OpenAI veoma je zanimljiv tjedan, a prema svemu sudeći sljedeći bi mogao biti još bolji.

Martina Čizmić | 30.08.2024. / 13:28

Sam Altman, OpenAI (Foto: Afp)

OpenAI postao je poželjna udavača u Silicijskoj dolini. Nakon što je dogovorio partnerstvo s Microsoftom, koji je uložio više od 10 milijardi dolara, čini se kako bi sljedeća financijska injekcija mogla biti još izdašnija. 

Naime, američki mediji izvještavaju o pregovorima između OpenAi i Applea te Nvidije o novim ulaganjima. Uspiju li sve dogovoriti, to bi ovu tvrtku koja je lansirala AI chatbot ChatGPT, gurnulo u vrijednosti na preko 100 milijardi dolara. 

Iako iz ni jedne tvrtke, razumljivo, ne žele komentirati medijske natpise, jasno je kako bi ovo partnerstvo bilo dobitna kombinacija za sve spomenute tvrtke. Podsjetimo, Apple je još u lipnju s OpenAI dogovorio korištenje njihovog ChatGPT-a u sklopu svog sustava Apple Intelligence, što mu je navodno donijelo ulogu promatrača u OpenAI-evom nadzornom odboru.

Wehead, AI partner koji koristi ChatGPT U OpenAI sve zabrinutiji zbog ChatGPT-a: Korisnici se previše vežu, a mogli bi mu i početi vjerovati  

Partnerstvo s Nvidiom dodatno bi poguralo i jednu i drugu tvrtku koje posljednjih godina na krilima umjetne inteligencije ostvaruju rekordne rezultate. 

A to nisu svi ulagači u OpenAI. Samo dan ranije objavljeno je kako će fond rizičnog kapitala Thrive Capital uložiti oko milijardu dolara, čime bi zapravo tek otvorili novi krug ulaganja. 

Zanimljivo, očekuje se da bi i Microsoft mogao uložiti dodatna sredstva, kako bi osigurao svoje mjesto za stolom u OpenAI-evom odboru. 

Za sad je procijenjena vrijednos tvrtke pod vodstvom oko 80 milijardi dolara, a prema posljednjim podacima na tjednoj bazi ChatGPT ima više od 200 milijuna aktivnih korisnik, što je dvostruko više od prošle godine u ovo doba. 

Sam Altman OpenAI traži partnere za proizvodnju vlastitih AI čipova

Osim toga, OpenAI potpisao je ugovor s američkom vladom za istraživanje, testiranje i procjenu svog modela umjetne inteligencije, objavio je američki Institut za sigurnost umjetne inteligencije.

S druge strane pak, Elon Musk, koji je bio jedan od ulagača u OpenAI na samom početku, doveo je u pitanje legalnost cijelog procesa ulaganja. 

Na svom profilu na platformi X prokomentirao je: Ili je pretvaranje neprofitne organizacije u profitnu organizaciju legalno i svi bi to trebali raditi ili je nezakonito i OpenAI je kula od karata.

 

 

 S obzirom na to da svako veliko ulaganje mora dobiti odobrenje od regulatora, Muskov komentar ne čini se pretjeranim.

Sam Altman se rukuje s Kevinom Scottom iz Microsofta Microsoft se odrekao važne pozicije u odboru OpenAI-ja, no hoće li to umiriti regulatorna tijela?

No, u svakom slučaju, čini se kako OpenAI čeka zanimljiva jesen.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti