Microsoft se odrekao važne pozicije u odboru OpenAI-ja, no hoće li to umiriti regulatorna tijela?

Microsoft se odriče svog mjesta promatrača u odboru OpenAI-ja, navodeći kao razlog poboljšano upravljanje tom tvrtkom, dok se regulatorni nadzor i konkurencija u tehnologiji umjetne inteligencije pojačavaju.

Branimir Vorša | 10.07.2024. / 12:01

Sam Altman se rukuje s Kevinom Scottom iz Microsofta
Sam Altman se rukuje s Kevinom Scottom iz Microsofta (Foto: Afp)

Microsoft je odustao od svog promatračkog mjesta u odboru OpenAI-ja, koji je privukao pozornost regulatora u Europi, Britaniji i SAD-u, navodeći značajna poboljšanja u upravljanju tom tvrtkom u proteklih osam mjeseci.

Apple je u lipnju najavio integraciju OpenAI-jevog chatbota ChatGPT u svoje uređaje, no unatoč očekivanjima, Apple neće preuzeti ulogu promatrača u odboru OpenAI-ja, piše Financial Times. Sam Apple zasad nije dao komentar vezan za tu temu.

Glasnogovornik OpenAI-ja otkrio je novi pristup u odnosima, koji uključuje redovite sastanke dionika sa strateškim partnerima poput Microsofta i Applea, kao i investitorima poput tvrtki Thrive Capital i Khosla Ventures.

Umjetna inteligencija u EU, ilustracija AI partnerstva Big Tech kompanija pod povećalom EU: "Pobrinut ćemo se da nam to ne promakne"

Microsoft je u studenom 2023. godine preuzeo poziciju promatrača bez prava glasa u odboru OpenAI-ja, nakon što je izvršni direktor te tvrtke, Sam Altman, ponovno preuzeo vodstvo. To mjesto omogućilo je Microsoftu prisustvovanje sastancima odbora i pristup povjerljivim informacijama bez prava glasa.

Mjesto promatrača, uz Microsoftovo ulaganje od preko 10 milijardi dolara u OpenAI, zabrinulo je antimonopolska regulatorna tijela zbog Microsoftove kontrole nad OpenAI-jem. Tijekom proteklih osam mjeseci svjedočili smo značajnom napretku novoformiranog odbora i uvjereni smo u smjer tvrtke. S obzirom na sve ovo, više ne vjerujemo da je naša ograničena uloga promatrača neophodna, naveo je Microsoft u pismu upućenom OpenAI-ju od 9. srpnja.

OpenAI CEO Sam Altman i Microsoftov Chief Technology Officer Kevin Scott Veliki AI divovi mogli bi se naći pod istragom zbog svojih tržišnih praksi?

Antimonopolska regulatorna tijela EU-a nedavno su izjavila da partnerstvo Microsoft-OpenAI neće potpadati pod pravila o spajanju, ali će tražiti mišljenje treće strane o klauzulama o ekskluzivnosti. Međutim, britanski i američki regulatori i dalje su zabrinuti zbog utjecaja Microsofta na neovisnost OpenAI-ja.

Kako bi riješili te probleme i pokazali neovisnost, Microsoft i OpenAI natječu se u prodaji AI tehnologije poslovnim korisnicima. Microsoft također proširuje svoju ponudu umjetne inteligencije na Azure platformi i imenovao je glavnog izvršnog direktora Inflectiona da vodi odjel potrošačke umjetne inteligencije, signalizirajući strateški korak izvan OpenAI-ja.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti