Dobre vijesti o pitanju žena i STEM diploma u Hrvatskoj: "Znatno je veći broj žena unazad desetak godina"

Iako neki fakultete još uvijek gledaju kao muške ili ženske, statistika se s godinama mijenja. Tako nam je europsko izvješće o obrazovanju donijelo i dobre vijesti o pitanju žena i STEM diploma u Hrvatskoj.

Zimo Zimo | 16.01.2023. / 21:02

Galerija

Svijet računala i brojeva Niki se svidio još u školskim klupama, pa je zagrebački FER bio logičan izbor.

Mislim da mi STEM najviše odgovara, matematika, fizika mi je najbolje išla u OŠ i SŠ pa sam odlučila ići lakšim putem u životu, kazala je za Dnevnik Nove TV novinarki Martini Bolšec Oblak Nika Grujić.

Put je to koji bira sve više djevojaka. 39 posto diploma na području STEM-a 2020. otišlo je u ruke žena, u usporedbi s Europom gdje ih ima 33 posto. Udio žena u Hrvatskoj sa STEM diplomom u pet godina povećao se za 2,6 postotnih bodova. Što je najveći porast u Europskoj uniji!

Ja dolazim s tehničkog fakulteta, Građevinskog fakulteta, brojke u posljednjih nekoliko godina pokazuju da puno dama upisuje i one su bolji i uspješniji studenti, ističe rektor Stjepan Lakušić.

Posljednjih godina je stabilno, 25 posto studentica studira FER, ali vidimo napredak u odnosu na situaciju prije desetak godina kada je taj postotak bio oko 15 %, govori prodekanica s FER-a Ana Sušac.

Tada je fakultet upisala i Matea Žilak. Uvijek može bolje, kaže, ali promjene su ipak vidljive.

Znatno je veći broj žena u posljednjih desetak godina, ali s obzirom na to da je danas i velik broj različitih projekata, gdje osvještavamo mlade djevojke u OŠ i SŠ da se zainteresiraju na to područje, mislim da je odaziv zapravo dobar, tvrdi asistentica s FER-a.

Popularizacija znanosti itekako pomaže jer učenici iz prve ruke doznaju pohvalnu statistiku Instituta Ruđer Bošković.

Imamo 61 posto žena zaposlenih kao znanstvenice, čak 69 posto kao doktorandice i istraživačice, što je u svijetu fenomen, i dobili smo nekoliko komentara kad bismo otišli nekamo raditi eksperimente - vidite koliko je žena, zaključila je poslijedoktorandica Ivana Brekalo.

No iako uspješnost u STEM-u ne određuje spol, često određuje visinu plaće. Možda neka iduća europska statistika donese dobre vijesti i na tom području.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti