Poznati rezultati istrage: Evo zbog čega je došlo do zapaljenja baterije Notea 7

Iz Samsunga su napokon objavili službene rezultate istrage vezane uz probleme s baterijama Galaxy Notea7

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.01.2017. / 08:52

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Svima je već dobro poznata situacija sa Samsungovim Galaxy Noteom7 – jedan od najboljih (a prema nekim i najbolji telefon na svijetu) povučen je s tržišta zbog zapaljenja i eksplozije baterija. Iako su se problemi pojavili još u kolovozu, tek smo jučer saznali službene rezultate istrage koje je tijekom proteklih mjeseci provela ova kompanija. U tom razdoblju oko 700 zaposlenika Samsunga, zajedno s još tri vanjske kompanije ispitali su oko 200 tisuća telefona i 30 tisuća baterija te se pokazalo da je do zapaljenja došlo zbog dva odvojena problema s baterijama. 'Ovo je za nas bilo vrlo teško razdoblje, ali smo u nekoliko mjeseci naučili jako puno', rekao je šef mobilne divizije ove kompanije DJ Koh novinarima Recodea, a zbog tih problema u ovoj su kompaniji odlučili poboljšati način testiranja baterija (ne samo baterija telefona, već svih svojih uređaja) kako bi se u budućnosti izbjegle slične situacije. Napomenuo je i kako je istraga pokazala da je sam telefon bio potpuno ispravan te, da nisu zabilježeni problemi s drugom baterijom, ne bi bilo potrebe za povlačenjem Notea7 s tržišta.

Prva baterija imala je 'problem s dizajnom' u gornjem desnom kutu, zbog čega je došlo do savijanja elektroda i, u nekim slučajevima, do kratkog spoja, a istraga je pokazala kako uzrok zapaljenja i eksplozije druge baterije nije bio u dizajnu, već u proizvodnom procesu. Nakon što su se pojavili problemi s prvom baterijom, Samsung ih je zamijenio s baterijama drugog proizvođača, no proizvođač zamjenske baterije pokušao je ubrzati proizvodnju kako bi 'pokrili' potražnju, a ta žurba rezultirala je greškom u zavarivanju koja je također uzrokovala kratki spoj, odnosno zapaljenje i eksplozije baterija.

Samsungovi inženjeri naporno rade na razvoju novih top modela pametnih telefona te ćemo ove godine saznati jesu li zbog baterije Notea7 izgubili povjerenje korisnika ili će oni ostati vjerni ovoj kompaniji. Uskoro tako možemo očekivati predstavljanje Galaxyja S8 koji bi trebao biti jedan od najboljih ovogodišnjih modela pametnih telefona, a vjerojatno u drugoj polovici godine možemo očekivati i novi model Notea koji će biti pod posebnim povećalom korisnika i analitičara. Budući vlasnici ovih uređaja ipak se ne bi trebali brinuti o kvaliteti baterija jer će ova kompanija, dakle, provoditi rigorozne testove kako bi se izbjegli slični problemi.

Izvor: Recode

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti