Pravi razmjeri cyber napada ransomwareom znat će se tek u ponedjeljak

U napadu WannaCry ransomwarea, do sad je zaraženo više od 200 tisuća računala u 150 zemalja.

Martina Čizmić | 14.05.2017. / 16:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

"Globalna hakerska kampanja ransomwareom, koja je u petak harala svijetom, vjerojatno još nije gotova", upozorio je direktor Europola, Rob Wainwright.

Istaknuo je kako je do sad zaraženo više od 200 tisuća računala u 150 zemalja, no pravi će se razmjeri napada znati tek u ponedjeljak kad brojni korisnici dođu na posao i uključe svoja računala.

“Ovo je bio napad bez presedana, koji je diljem svijeta napao različite industrije i usluge”, istaknuo je tijekom gostovanja na BBC-u te dodao kako su među najpogođenijima Rusija i Velika Britanija.

Osim britanskog NHS-a, pogođeni su bili i njemački Deutsche Bahn, španjolska Telefonica, rusko Ministarstvo unutarnjih poslova te američka logistička tvrtka FedEx.

No, istaknuo je kako je bilo začuđujuće malo otkupnina koje su žrtve platile kako bi povratile pristup svojim dokumentima.

Stručnjaci procjenjuju da je plaćeno oko 22 080 funti (nešto više od 190 tisuća kuna), što je s obzirom na broj zaraženih računala veoma malo.

Europolov Europski centar za cyber kriminal, EC3, objavio je kako surađuje s lokalnim odjelima za cyber kriminal u pogođenim zemljama i partnerima iz računalne industrije kako bi otklonili prijetnju i pomogli žrtvama.

“Radimo s američkim FBI-em kako bismo otkrili pojedince odgovorne za ovaj napad. Vjerujemo da se radi o nekoliko ljudi”, istaknuo je šef Europola.

Sve pogođene ransomware napadom uputio je na besplatnu stranicu No more ransom, na kojoj mogu dobiti informacije i pomoć što napraviti i kako povratiti pristup svojim dokumentima bez plaćanja otkupnine.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti