Predstavljena nova inačica popularnog tenka: Ima ogroman top, modularnu kupolu bez posade i zaštitu bez koje se više ne može

Poučen iskustvima iz rata u Ukrajini, proizvođač tenka Leopard 2 predstavio je njegovu najnoviju inačicu koja je moćnija nego ikad prije te ima i zaštitu od napada dronovima.

Branimir Vorša | 14.06.2024. / 10:37

Leopard 2 A-RC 3.0
Leopard 2 A-RC 3.0 (Foto: KNDS)

Francusko-njemački obrambeni konglomerat KNDS predstavio je naprednu verziju svog tenka Leopard 2, s kupolom bez posade i novim glavnim topom od 140 mm. Očekuje se da će novi Leopard 2 A-RC 3.0 biti značajan korak prema tenku sljedeće generacije za Francusku i Njemačku, a bit će prikazan na obrambenoj izložbi Eurosatory u Parizu sljedećeg tjedna.

KNDS je predstavio Leopard 2 A-RC 3.0, ističući svoju novu oružanu stanicu opremljenu topom od 30 mm koji može gađati bespilotne letjelice, što je nužnost otkrivena iskustvima iz tekućeg rata u Ukrajini. Novi Leopard 2 također uključuje lanser protutenkovskih navođenih projektila i lakši je od trenutnih varijanti Leoparda 2, povlačeći usporedbe s američkim AbramsX-om koji je prošle godine predstavio General Dynamics.

Tenkovi za Ukrajinu: Ilustraciju - 1 Zašto su tenkovi Leopard tako moćni? "Ruski tenk ne može ni doći u situaciju da ga gađa"

Modularna kupola, tri vrste topova

Središnji dio Leoparda 2 A-RC 3.0 je njegova modularna kupola, dizajnirana za prihvat glavnih topova od 120 mm, 130 mm i 140 mm. Ta modularnost omogućuje prilagodbu na temelju zahtjeva kupaca. KNDS je nedavno dovršio još jedan krug testova za svoj topovski sustav Ascalon, koji se može izmijeniti topovske cijevi između kalibra 120 mm, 130 mm i 140 mm unutar sat vremena.

Na Eurosatoryju, KNDS će prikazati demonstrator poboljšanog glavnog borbenog tenka (EMBT) s kupolom bez posade ADT 140, naoružanom topom Ascalon od 140 mm, uz već spomenuti Leopard 2 A-RC 3.0. Sustav automatskog punjenja u kupoli može ispaliti tri projektila u 10 sekundi, s modularnim spremištem streljiva za podršku različitim kalibrima.

Kupola bez posade Leoparda 2 A-RC 3.0 smanjuje broj posade na njih troje, a svi su smješteni u trupu radi veće zaštite. Takav dizajn snižava profil borbenog vozila, koji ostaje nepromijenjen zbog iskačućeg lansera projektila koji je u stanju postaviti različite vrste projektila i potencijalno možda bespilotne letjelice ili takozvano lutajuće streljivo.

Zaštita od dronova

Istaknuta značajka novog Leoparda 2 je i već spomenuta oružna stanica na daljinsko upravljanje s topom od 30 mm i bacačima dimnih granata, posebno dizajnirana za operacije protiv napada dronova. Sukob u Ukrajini pokazao je ranjivost modernih tenkova na bespilotne letjelice, naglašavajući potrebu za pojačanom obranom od takvih prijetnji iz zraka.

Panther KF51 Privilegija i teret istovremeno: Njemački Rheinmetall stiže Ukrajini da prva isproba njihov "najjači tenk na svijetu"

Napredne značajke

Leopard 2 A-RC 3.0 također ima sustav aktivne zaštite, vjerojatno verziju izraelsko dizajniranog Trophyja, koji se već integrira u novije modele Leopard 2. Trophy koristi radare i teško ubijajuće projektile za neutraliziranje nadolazećih prijetnji poput protutenkovskih projektila i raketa koje se ispaljuju s ramena.

Dodatne napredne značajke Leoparda 2 A-RC 3.0 uključuju paket senzora za udruživanje s posadom i bez posade te potpuno digitalne sustave upravljanja paljbom, što potencijalno omogućuje buduće operacije i bez posade.

Štoviše, očekuje se da će nova verzija Leoparda 2 biti znatno lakša od svojih prethodnika, s težinom od samo 60 tona u usporedbi sa 72 tone Leoparda 2A7+. To smanjenje povećava mobilnost, transportabilnost i ekonomičnost potrošnje goriva.

KNDS procjenjuje Leopard 2 A-RC 3.0 ne samo kao međurješenje do uvođenja sljedeće generacije kopnenog borbenog sustava MGCS, već i kao odlučujuću tehnološku preteču MGCS-a", navodi se u njihovom priopćenju za javnost.

Izvor: The War Zone

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti