Predstavljen zakon kojim se žele zaštititi djeca influenceri

Zakonom se regulira vrijeme koje mladi mogu raditi, dok bi sva zarada koju ostvare trebala ostati na bankovnom računu dok ne navrše 16 godina.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.10.2020. / 15:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U Francuskoj je donesen novi zakon čiji je cilj zaštita djece i maloljetnika koji novac zarađuju kao influenceri na YouTubeu i društvenim mrežama. Dio roditelja od djece pokušava stvoriti internetske zvijezde još dok su u pelenama, pa su tijekom odrastanja djeca od dvije-tri godine i starija češće pred kamerama telefona i fotoaparata nego u parkovima. Ponekad se takve ambicije roditelja ispune pa njihovi mališani privuku pažnju javnosti i veliki broj klikova pa im se počnu javljati sponzori te počinju zarađivati novac od oglašavanja. Npr. prošle godine najplaćenija osoba na YouTubeu bio je tada osmogodišnjak Ryan Kaji, koji je okrenuo 26 milijuna dolara, a postoje primjeri i druge djece i maloljetnika koji su zahvaljujući internetskoj slavi zaradili milijune.

Slika nije dostupna Popularna influencerica upozorava: O cyberbullyingu ne smijemo šutjeti! Zlostavljači ni ne znaju koliko štete mogu uzrokovati

Uvijek kada je u pitanju zarada maloljetnika postavljaju se brojna pitanja o etičnosti i njihovu potencijalnom iskorištavanju. Dok psiholozi i stručnjaci kritiziraju vrijeme koje oni provode pred ekranima i slavu koju su stekli i na koju su navikli - a koja se brzo može rasplinuti, njihovi roditelji uvijek govore kako to za njihovu djecu nije posao, već da u tome uživaju i nitko ih ne tjera na to.

Zakon koji je donesen u Francuskoj ne odnosi se na svu djecu mlađu od 16 godina, već na one koji provode puno vremena radeći online i koji svojim internetskim aktivnostima ostvaruju zaradu. Cilj zakona je reguliranje vremena koje će raditi (na sličan način na koji se želi regulirati vrijeme djece glumaca i modela) te zaštita njihove zarade, koja se neće moći dirati dok ne napune 16 godina, već će ih čekati na njihovim bankovnim računima. Također, zakonom se utvrđuje i tzv. pravo na zaborav za maloljetnike, odnosno platforme će morati izbrisati sadržaj koji su objavili maloljetnici ako to oni zatraže od njih.

5G mreža Koronavirus i 5G: Influenceri na društvenim mrežama snose veliku odgovornost za širenje lažnih vijesti

Bruno Studer, član parlamenta koji je predložio zakon, rekao je kako internet ne smije biti mjesto na kojem nema zakona, već se prava djeca moraju zaštititi i sačuvati, i u stvarnom životu i na mreži.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti