Predstavljene pametne kante za otpad: Otporne na udarce i bakterije, koriste umjetnu inteligenciju i "surfaju" internetom

Zahvaljujući tehnologiji interneta stvari (IoT) te povezivosti na A1 NB IoT mreži nužnima za rad pametnih spremnika, optimizirana je učestalost prikupljanja otpada.

Martina Čizmić | 30.10.2020. / 14:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Pametni gradovi i pametno gospodarenje otpadom više nisu ništa novo. Zahvaljujući tehnologiji, brojni gradovi diljem svijeta, a i diljem Hrvatske, olakšavaju i pojeftinjuju upravljanje svojom infrastrukturom zahvaljujući tehnologiji interneta stvari (IoT). Jedno od područja u kojem IoT može biti veoma učinkovit je i gospodarenje otpadom.

Upravo je takvo, pametno rješenje za gospodarenje otpadom predstavljeno u A1 Hrvatska. Točnije, radi se o tri modela pametnih spremnika za zbrinjavanje otpada kakvi se koriste u mnogim svjetskim pametnim gradovima s ciljem učinkovitijeg gospodarenja otpadom. Zahvaljujući tehnologiji interneta stvari (IoT) te povezivosti na A1 NB IoT mreži nužnima za rad pametnih spremnika, optimizirana je učestalost prikupljanja otpada, a time i smanjen ugljični otisak sustava zbrinjavanja otpada, čuvajući okoliš i zdravlje ljudi.

Kako su istaknuli na predstavljanju, pojedini europski i svjetski gradovi već su proveli pilot projekte kojima su potvrdili mnogobrojne prednosti primjene IoT tehnologije u učinkovitom gospodarenju otpadom, odnosno pametnih spremnika za otpad. Engleski Newcastle je primjenom senzorike popunjenosti i platformom za optimalno prikupljanje otpada na 1200 kanti uštedio 50% u operativnim troškovima. Procijenili su da je to 49% manje zagađenja CO2 i ujedno imali 51% manje prigovora građana. Lučki predio Dublina u Irskoj, uvođenjem sustava pametnih spremnika smanjio je stopu prikupljanja otpada za čak 85%, što je rezultiralo uštedom od 75% u operativnim troškovima odnosno 200 tisuća eura godišnje. Također, Irski grad Galway zamjenom klasičnih spremnika pametnima na frekventnim mjestima u samo mjesec dana smanjili su broj prikupljanja za 80% uz istovremeno 40% manje spremnika.

A1 Hrvatska je u suradnji s parterom, kompanijom Interseroh predstavila tri modela spremnika za pametno gospodarenje otpadom na IoT tehnologiji.

Prvi model namijenjen je vanjskim prostorima i omogućuje prešanje otpada povećavajući kapacitet spremnika do 10 puta. Uz napajanje solarnom energijom, energetski je samoodrživ. Opremljen je senzorom napunjenosti i opremom za komuniciranje s cloud platformom u realnom vremenu.

Ekvivalent mu je drugi model namijenjen unutarnjim prostorima. Također, opremljen je prešom, senzorima statusa i sustavom za povezivanje i slanje informacija. Odlaganje otpada u spremnik je beskontaktno, odnosno otvara se na senzor pokreta.

Treći model također je namijenjen zatvorenim prostorima. Naziv pametnog spremnika stekao je zahvaljujući primjeni umjetne inteligencije koja senzorimai kamerama prepoznaje vrstu otpada te je automatski razdvaja u odgovarajući spremnik. Osim toga, principom strojnog učenja prilikom svakog prepoznavanja vrste otpada uči, nadopunjuje bazu znanja i dijeli s ostalim spremnicima u sustavu. Opremljen je s četiri unutarnja spremnika koji se mogu prilagođavati za različite vrste otpada prema potrebama korisnika kao i prešom za povećanje kapaciteta.

Zahvaljujući IoT cloud platformi, u svakom je trenutku na daljinu moguće provjeriti status popunjenosti spremnika kako bi se moglo efikasno planirati pražnjenje. Na mapi se prikazuje lokacija spremnika, status popunjenosti te je moguće kreirati optimalne rute obilaska čime se značajno smanjuju operativni troškovi. Uz to, dostupna je analitika i obavijesti, a s obzirom na to da je rješenje u oblaku nije potrebna posebna korisnička IT infrastruktura, objasnio je Siniša Staničić, direktor ICT prodaje i rješenja u tvrtki A1 Hrvatska.

Spremnici povezivost mogu ostvariti preko WiFi, GSM ili NB IoT mreže. Najviši higijenski standardi ostvaruju se beskontaktnim otvaranjem, antibakterijskim premazom te su hermetički zatvoreni sprječavajući širenje neugodnih mirisa ili tekućina. Usklađeni su sa svim važećim direktivama i propisima Europske Unije uz CE oznaku i certifikat. Moguće je proširiti funkcionalnosti dodavanjem različitih senzora poput mjerenja kakvoće zraka, razine buke ili WiFi spota. A na pitanje Zima o eventualnoj otpornosti na vatru, istaknuli su nam kako mogu imati i poseban spremnik za opuške ili drugi zapaljivi materijal, čime se izbjegava nehotično zapaljenje smeća. 

Nakon pametnog parkinga, pametnih brojila i sustava praćenja kakvoće zraka, A1 Hrvatska ovim projektom nastavlja s demonstracijom primjene IoT rješenja. Uz navedeno, naši stručnjaci odgovorit će na sve izazove smart city koncepta izradom rješenja za specifične zahtjeve korisnika. Uz nacionalnu pokrivenost s A1 NB IoT mrežom spremni smo za eksponencijalni rast IoT ekosustava u Hrvatskoj, izjavio je Ivan Gabrić, glavni direktor za poslovne korisnike A1 Hrvatske.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti