Predstavnici europskih startup ekosustava predstavili Akcijski plan za transformaciju Europe u globalnu startup silu

Predstavnici nacionalnih startup organizacija povjerenicu Gabriel upoznali su sa procjenom trenutnih startup i scaleup okruženja diljem Europe, ali i predstavili akcijski plan za transformaciju Europe.

Martina Čizmić | 11.05.2021. / 17:04

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Povjerenica Europske komisije Mariya Gabriel održala je videokonferenciju s grupom nezavisnih predstavnika startup ekosustava svih 27 država članica, koji su i službeno predstavili svoj “Akcijski plan za transformaciju Europe u globalnu pokretačku silu za startupove”.

Ova inicijativa, podržana od strane 27 nacionalnih startup organizacija, želi desetorostruko povećati broj jednoroga (startup kompanija u privatnom vlasništvu s valuacijom preko milijarde USD) u narednih deset godina.

Kako su istaknuli iz hrvatske udruge CroAI, EU27 trenutno broji više od 80 tisuća startupova, od kojih je 51 jednorog. Investicije u europske startupove iznosile su preko 41 milijardu USD u 2020. godini, u odnosu na 36,6 milijardi godinu ranije. U prvom kvartalu 2021. godine zabilježeno je 27 inovativnih europskih kompanija koje su ostvarile valuaciju od preko milijarde USD prilikom svoje posljednje investicijske runde. Na prvi pogled, ovo su vrlo pozitivne vijesti. Međutim, kada se pogleda pobliže, samo 7 od tih kompanija je zaista prisutno u EU27 i ostat će u sklopu Europske Unije nakon zatvaranja investicije, što oslikava znatno lošiju situaciju. U istom periodu, u SAD-u je nastalo 67 novih jednoroga.

Nema razloga zašto Europa ne bi bila bolja od Amerike i Kine u stvaranju jednoroga. Zaista vjerujem da možemo 10x povećati broj jednoroga u narednih 10 godina. Pogledajte samo Estoniju, oni to već rade!, istaknuo je uoči sastanka Peter Vesterbacka, FinEst Bay Area

Tijekom Summita, predstavnici nacionalnih startup organizacija povjerenicu Gabriel upoznali su sa procjenom trenutnih startup i scaleup okruženja diljem Europe. Također, prezentirali su i akcijski plan koji uključuje niz preporuka kroz ključna područja kao što su edukacija, talent, raznolikost (diversity), porezne olakšice, dioničke opcije (stock options) i javna nabava. Cilj grupe je bio prenijeti Europskoj komisiji kako može dalje podržati i promovirati europski startup ekosustav te povećati broj radnih mjesta, inovacije i izvoz u narednom desetljeću.

Imamo izvrsne primjere najboljih praksi u različitim dijelovima Europe. Trebamo Europsku komisiju kao partnera da bismo ih primijenili na cijelu Europu. Trebamo europsku inovacijsku koheziju, istaknula je Markéta Přenosilová, CzechInvest

Summit s povjerenicom Gabriel smatra se kritičnim za ostvarivanje ambicija grupe za transformaciju Europe u vodeću globalnu pokretačku silu za inovacije i za desetorostruko povećanje broja jednoroga u EU tijekom idućeg desetljeća.

 

 

Uvjerena sam da, ako predstavnici ekosustava i politike rade zajedno, možemo zaista stvoriti Pan-EU inovacijski ekosustav koji će pomoći novim generacijama inovatora i poduzetnika da skaliraju svoje poslovanje i postanu tehnološki šampioni koji će pomoći Europi u zelenijem i digitalnom COVID-19 oporavku, istaknula je uoči sastanka povjerenica Gabriel. 

Videokonferencija je ujedno i prvi korak dugoročnog partnerstva, s obzirom na to da su se povjerenica Gabriel i predstavnici startup ekosustava obvezali sastajati i pratiti napredak svakih šest mjeseci.

Da bismo ispunili svoje ambicije, trebamo intenzivnu suradnju, zajedničke definicije i semafor koji se temelji na dobrim podacima i osigurava odgovornost političkih donositelja odluka, istaknuo je Markus Raunig, AustrianStartups

Unatrag nepunih godinu dana svjedočili smo nizu nevjerojatnih uspjeha hrvatskih startupova te sad imamo čak dva jednoroga. Međutim, njihovi uspjesi nisu rezultat podupirućeg startup ekosustava, jer on kod nas ne postoji. Ali zamislite što bismo tek sve mogli ostvariti kada bismo ga zapravo imali!, prokomentirala je predstavnica hrvatskih startupova Hajdi Ćenan iz CroAI.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti