Predviđanja stručnjaka: Amazon bi mogao kupiti Snap za 8 do 10 milijardi dolara

Scott Galloway pokazao se kao odličan prognozer kada je u pitanju Amazon i akvizicije te kompanije, a sada predviđa da bi kompanija mogla kupiti Snap.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.10.2018. / 07:47

Scott Galloway (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Snap i Amazon nedavno su najavili zanimljivu suradnju kroz opciju vizualnog pretraživanja putem Snapchata koja će omogućiti da se, prepoznavanjem proizvoda direktno iz kamere ove mreže ili skeniranjem bar-koda, automatski otvori stranica na Amazonu preko koje će se moći kupiti ti proizvodi. Iz Snapa kažu kako je ovo iznimno jednostavna opcija za korištenje koja je trenutno u testnoj fazi i namjeravaju je postupno uvesti svim korisnicima.

Ova bi suradnja mogla biti samo prvi korak prema nečem puno većem – Amazonovu preuzimanju Snapa. Tako bar razmišlja profesora sa sveučilišta u New Yorku, poznati govornik i poduzetnik Scott Galloway, koji je u razgovoru s tehnološkom novinarkom Karom Swisher, među inim, govorio o budućnosti Snapa. On smatra da Snapu "treba nešto", neka promjena, neki novitet jer u suprotnom im se ne piše dobro – iako je cijena dionice u padu, Snap i dalje vrijedi oko 13 milijardi dolara, no s daljnjim padom cijene dionica ta bi kompanija mogla postati zanimljiva velikim igračima koji će biti spremni platiti 8 do 10 milijardi dolara za nju.

Galloway ne govori o nekoj dalekoj budućnosti, već smatra da već krajem sljedeće godine Snap kao samostalna kompanija više neće postojati, a kao glavnog kandidata za kupovinu smatra Amazon. Naime, jako je malo kompanija na svijetu koje bi mogle i koje su spremne platiti 10 milijardi dolara za gubitaša poput Snapa – on govori o kompanijama poput Applea, Facebooka, Googlea i Amazona, no isključio je mogućnost da bi Cook ili Zuckerberg bili spremni na ovaj veliki potez.

Što se Googlea tiče, ova kompanija nema baš uspješnu povijest s društvenim mrežama, dok je Jeff Bezos, najbogatiji čovjek na svijetu i osnivač i šef Amazona, upravo tip osobe s kojom bi rado radio izvršni direktor Snapa Evan Spiegel.

Također, Snapchat koristi puno mladih ljudi koji su spremni na iracionalnu kupovinu i potrošnju novca, a kako Amazon najviše zarađuje od e-trgovine, jasno je zašto bi preuzimanje Snapa imalo smisla. Također, podsjeća kako je bivši potpredsjednik financija Amazona sada izvršni financijski direktor Snapa, što je također zanimljiva poveznica između ovih kompanija i nije zanemariv podatak ako zaista postoji mogućnost akvizicije.

Bit će zanimljivo pratiti događanja sa Snapom i Amazonom, a Kara Swisher podsjetila je kako je Galloway u prošlosti na njezinu podacastu predvidio Amazonovo preuzimanje kompanije Whole Foods – to se predviđanje pokazalo točnim te je prošle godine Bezosova kompanija ovu akviziciju platila skoro 14 milijardi dolara.

Izvor: Recode
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti