Prenosiva radio stanica koja stane u aktovku

Dvoje Kanađanina odlučilo je pomoći ljudima u Africi tako što su dizajnirali prenosivu radio stanicu koja praktički stane u jednu aktovku.

Zimo Zimo Damjan Tomšić | 30.12.2010. / 13:43

Prenosiva radio stanica koja stane u aktovku

Dvoje Kanađanina odlučilo je pomoći ljudima u Africi tako što su dizajnirali prenosivu radio stanicu koja praktički stane u jednu aktovku.

Naime jedan od njih je i Kanađanin Peter Onguti porijeklom iz Kenije, koji je odlučio na ovaj način pomoći svojem narodu u Keniji i svima u Africi da bi mogli lako doći do informacija putem radija.

Ideja ja bila napraviti malu i prenosivu radio stanicu koja neće puno koštati, a imat će veliki domet.

Tako se obratio svojem Kanadskom prijatelju, telekomunikacijskom inženjeru i zamolio ga za pomoć u izradi ovakvih radio stanica za tržište Afrike. Osmislili su radio stanicu koja teži samo 18 kilograma i odašilje svugdje u krugu od 30 do 100 kilometara, što ovisi o vrsti stanice.

Stanica također može biti napajana solarnom energijom, baterijom ili konvecionalnom strujom. Cijena ovih radio stanica biti će u rasponu od 10000 dolara do 70000 dolara. Vlada južnog Sudana već koristi nekoliko ovakvih radio stanica da bi educirala glasače o referendumu o razdvajanju južnog i sjevernog Sudana.

Također trenutno se  više desetaka stanica koristi za emitiranje zdravstvenog i edukacijskog programa u zapadnoj Africi. Ovaj dvojac je u investiciju odlučio uči sa vlastitom ušteđevinom i nadaju se da će uspjeti.

Vizija im je napraviti ovakve prenosive radio stanice, tako da bi svi u Africi imali pristup informacijama. Radio prijenos je dobar izvor infomacija za siromašnu Afriku gdje si svi ljudi ne mogu priuštiti televizor.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti