Prerano smo se ponadali: Pandemija neće ostaviti baš nikakav značajan učinak na smanjenje koncentracije CO2 u Zemljinoj atmosferi

Staklenički plinovi u atmosferi, koji su glavni pokretač klimatskih promjena, u 2019. godini su bili na rekordnoj razini, a unatoč globalnim zatvaranjima uzrokovanim pandemijom koronavirusa nastavljaju rasti i ove godine, izvijestili su Ujedinjeni naorodi.

Branimir Vorša | 23.11.2020. / 13:32

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) istaknula je da su mjere zatvaranja, zatvaranja granica, prizemljenje komercijalnih letova i druge mjere za obuzdavanje pandemije novog koronavirusa doista smanjile emisije mnogih zagađivača zraka i stakleničke plinove poput CO2.

No upozorila je na to da industrijsko usporavanje uzrokovano pandemijom nije smanjilo rekordne koncentracije stakleničkih plinova koji zarobljavaju toplinu u atmosferi, podižu temperature i uzrokuju podizanje razine svjetskih mora te sve ekstremnije meteorološke promjene.

Pad emisija vezan za mjere zatvaranja samo je jedna točkica na dugoročnom grafikonu. Trebamo konstantno poravnavanje krivulje, naglasio je Petteri Taalas, šef WHO-a.

Preliminarne procjene koje je su objavljene u WMO-ovu godišnjem izdanju Greenhouse Gas Bulletin pokazale su da su se tijekom najintenzivnijeg perioda zatvaranja dnevne emisije CO2 na globalnoj razini smanjile i do 17 posto. Na godišnjoj razini očekuje se pad emisija između 4,2 i 7,5 posto.

No taj očekivani pad zapravo neće utjecati na pad koncentracije CO2 u atmosferi, naglašavajući da je utjecaj koji se dogodio tijekom mjera zatvaranja na razini uobičajenih godišnjih kolebanja emisija stakleničkih plinova.

 

Izvor: Phys.org

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti