Prijavljeni patenti otkrili Appleove planove na tržištu videoigara

Apple je prijavio tri patenta za kontrolere namijenjene igranju videoigara na njihovim telefonima i tabletima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.04.2022. / 11:57

Apple Arcade (Foto: Apple)

Trenutačni Appleovi planovi na tržištu videoigara vezani su uz njihov pretplatnički servis Arcade koji je predstavljen 2019. godine i nije previše oduševio korisnike. Hardverski, Appleovi telefoni i tableti imaju odličan potencijal za pokretanje zahtjevnijih igara, no ekran osjetljiv na dodir nije dovoljno dobar kako bi korisnicima pružio potpuni užitak i vrhunsko iskustvo igranja.

Slika nije dostupna Apple priprema nove verzije softvera za iPhone i pametni sat: Evo što možemo očekivati

Toga su svjesni i u Appleu te razmišljaju o načinima na koje bi to iskustvo mogli promijeniti, tj. poboljšati, a u kojem smjeru idu ta njihova razmišljanja otkrili su patenti koje su prijavili na europskom tržištu. Prema njima, Apple razmišlja o tri vrste kontrolera koji bi se mogli povezati s njihovim proizvodima i putem njih upravljati igrama.

Prvi model čije su skice objavljene sličan je klasičnim kontrolerima kakvi se koriste za PlayStation i Xbox, a s telefonima i tabletima povezivao bi se putem bluetootha. Također, takav bi kontroler bio kompatibilan i s Apple TV-om, kao i s Macovima tako da bi se putem njega moglo upravljati i igrama na računalima.

Drugi tip kontrolera čini se puno zanimljivijim za korisnike Appleovih telefona i podsjeća na Nintendove kontrolere za Switch. Putem magneta dva kontrolera moći će se povezati s rubovima telefona ili tableta i onda, kao na Switchu, s njima upravljati igrama.

Treći tip kontrolera čiji su patent prijavili postavljen je u futrolu i, kada se ne koristi, s njom se može prekriti ekran - slično kao i s Appleovom Magic tipkovnicom, samo što se umjesto tipkovnice na njemu nalaze kontrole za upravljanje igrama. Također, u patentu je prikazano kako bi se takva futrola mogla koristiti i kao sekundarni ekran na kojem bi se mogli softverski programirati tipke. O ovakvom tipu kontrolera Apple razmišlja samo za iPhone.

Slika nije dostupna Apple radi na potpuno novom sustavu prodaje iPhonea i iPada

Prijava patenata, naravno, ne mora značiti da će Apple krenuti u njihovu realizaciju te da će kompanija zaista predstaviti sva tri ili samo jedan ili dva spomenuta kontrolera, no kako su neka predviđanja da bi gamersko tržište do 2025. moglo biti teško čak 260 milijardi dolara, nije teško zaključiti da i Cookova kompanija želi dio tog kolača.

Izvor: 9to5Mac
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti