Prijeti li Marku Zuckerbergu zatvor?!

Američki senator u razgovoru za medije, govoreći o Marku Zuckerbergu, naglasio je važnost osobne odgovornosti i prvi je put spomenuo "mogućnost zatvorske kazne".

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.09.2019. / 07:19

Mark Zuckerberg (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Iako je pet milijardi dolara, koliko je Facebook nedavno kažnjen zbog kršenja privatnosti u slučaju Cambridge Analytica, velik novac, Zuckerberg i ekipa iz kompanije mogu biti sretni što je sve ostalo samo na financijskoj kazni Federalne trgovinske komisije (FTC) te na dodatnoj kazni SEC-a od 100 milijuna dolara zbog zavaravanja investitora, pa se čini da su se sretno izvukli iz tog velikog skandala koji je mogao imati i mnogo gore posljedice za kompaniju i njezina šefa.

Facebook Koliko košta kršenje privatnosti? Facebook će morati platiti 5 milijardi dolara kazne

No senator iz Oregona Ron Wyden u nedavnom razgovoru za američke medije ponovno se dotaknuo slučaja Cambridge Analytica i Marka Zuckerberga te je prvi put spomenuo kako bi potencijalna kazna za šefa Faceboka mogla biti mnogo veća. Napomenuo je kako je Zuckerberg više puta lagao Amerikance o privatnosti te smatra da bi trebao biti osobno odgovoran jer je svojim postupcima i lažima "povrijedio velik broj ljudi". Podsjetio je na osobnu odgovornost izvršnih direktora u financijskoj industriji te ih se za svako iznošenje neistina oko financija drži osobno odgovornima.

Prema Wydenau, osobna odgovornost Zuckerberga u slučaju Cambridge Analytica te višestruko laganje javnosti mogli bi ga čak koštati i slobode te je spomenuo "mogućnost zatvorske kazne". Profesor sa Sveučilišta Oregon Tim Gleason za medije je komentirao kako šanse da bi osnivač i izvršni direktor Facebooka mogao biti kazneno odgovoran za situaciju nisu velike, što znači da ipak ne treba u potpunosti odbaciti i najgori mogući ishod za njega, a to je da završi iza rešetaka.

Facebook ( © European Union , 2017 / Source: EC - Audiovisual Service / Photo: Jennifer Jacquemart ) Facebook objavio e-mailove koji pokazuju da su još 2015. znali koliko je Cambridge Analytica opasna i nisu poduzeli ništa

Hoće li pravosudna tijela krenuti u novu istragu i razmatrati osobnu odgovornost Zuckerberga ili će sve samo ostati na riječima senatora Wydena, pokazat će vrijeme, ali ovo je sigurno veliko upozorenje šefovima internetskih kompanija koje prikupljaju i dijele brojne osobe podatke korisnika da nikada ne mogu biti sigurni da ih netko neće prozvati za osobnu odgovornost u slučajevima povrede privatnosti te da bi za tako nešto mogli platiti veliku cijenu, uključujući i mogućnost zatvorske kazne.

Izvor: CNBC

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti