Privilegirani, a ne primorani!? Analitičar Deutsche Banke predložio porez na rad od kuće

Svi koji rade od kuće tijekom COVID-19 pandemije morali bi platiti dodatan porez kako bi subvencionirali one koji ne mogu raditi od kuće te kako bi se financirala infrastruktura koja trenutno miruje. Prijedlog je to kojeg kao dio plana gospodarskog oporavka predlaže Deutsche Bank.

Branimir Vorša | 12.11.2020. / 09:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Godinama već imamo potrebu za oporezivanjem radnika na daljinu, a COVID-19 je samo to učinio očitim, napisao je Luke Templeman, makro strateg Deutsche Banke, u najnovijem izdanju časopisa Konzept te banke.

Templeman ističe da ljudi koji rade od kuće štede na troškovima za ručak, putovanje na posao, čišćenju te "socijalizaciji" na poslu te da na taj način ne pridonose skupocjenoj infrastrukturi izgrađenoj tijekom desetljeća i koja podupire rad licem u lice, dok istovremeno vuku korist iz toga. Puštanje infrastrukture da propada samo će produžiti ekonomsku slabost, kaže Templeman.

Kao rješenje predlaže dodatni porez od pet posto, kojeg bi trebao platiti ili poslodavac, ako ne pruža stalan rad u uredu, ili pak zaposlenik ako je rad od kuće njegov izbor.

Templeman isto tako smatra da oni dovoljno sretni da budu u poziciji da se 'iskopčaju' od ekonomije licem u lice, to duguju ostalim slabo plaćenim radnicima koji taj izbor nemaju te koji riskiraju zarazu novim koronavirusom dolazeći svaki dan na posao.

Smatra da bi radnici koji rade od kuće teško i osjetili taj porez, koji bi jednostavnom matematikom iznosio oko 10 dolara dnevno u prosjeku, a tvrtke bi isto rješenje mogle vidjeti i kao isplativije, jer bi daleko više uštedjele smanjivanjem uredskog prostora.

Templeman se ne zaustavlja samo na tome, već u još jednom eseju za isti časopis Konzept, predlaže da se obzirom na rad od kuće, počne gledati i na drugačiji pristup urbanom planiranju.

Promjena je bila potrebna već duže vremena, a pandemija je savršena prilika za vlasti da preuzmu inicijativu te naprave remont našeg pristupa izgradnji gradova, piše Templeman.

Templeman jednostavno ignorira zabrinutost oko miješanja politike u ekonomiju navodeći kako su "vlade uvijek rješavale probleme poreza unazad kako bi ih prilagodili socijalnoj situaciji".

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti