Problemi za Muskov Starlink: Dio satelita možda će morati biti uništen u zemljinoj atmosferi

Nova generacija satelita dolazi s mnoštvom nove tehnologije, tako da su problemi očekivani, smatra Musk.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.03.2023. / 14:12

Lansiranje Starlinkovih satelita nove geneacije (Foto: Afp)

SpaceX nedavno je lansirao novu generaciju svojih Starlink satelita u svemir. S raketom Falcon 9 krajem veljače poletio je 21 satelit V2 Mini koji bi trebao pomoći u povećanju kapaciteta satelitskog interneta za kojim trenutačno vlada velika potražnja. Riječ je o satelitima koji su minijaturne verzije nove generacije SpaceX-ovih satelita V2 koji, u svojoj punoj veličini, neće moći biti lansirani s Falconom, već s puno većom raketom Starship koju Muskova svemirska kompanija već neko vrijeme razvija i testira.

Starlinkovi sateliti Starlink priprema novu uslugu koja će omogućiti pristup satelitskom internetu diljem svijeta

Puna verzija tih satelita (model V2) bit će teška čak oko 2 tisuće kilograma te će imati solarne panele dugačke 20 metara. No dok ti sateliti ne polete, a moglo bi proći još dosta vremena dok postanu dio konstelacije Starlinkovih satelita, SpaceX se mora osloniti na njihove manje verzije.

A te manje verzije, čini se, imaju problema, što je putem Twittera ovaj tjedan potvrdio i Elon Musk. Da postoje problemi prvo su primijetili svemirski stručnjaci koji prate kretanje i orbitu ovih satelita te im je bilo čudno da neki sateliti smanjuju svoju visinu, dok su neki bili u drukčijoj orbiti. Astrofizičar Jonathan McDowell vjeruje kako ekipa iz SpaceX-a trenutačno rješava neke bugove te ćemo tek tijekom sljedećih tjedana saznati hoće li sateliti ponovno povećati svoju visinu i promijeniti orbitu.

Prema Musku, sateliti V2 Mini koriste mnoštvo nove tehnologije tako da su određeni problemi očekivani, a prema informacijama Gizmoda, neki od njih morat će biti deorbitirani i uništeni u zemljinoj atmosferi.

Trag satelita Starlink na noćnom nebu Kinezima jako smeta Starlink, evo što sve planiraju poduzeti u rješavanju tog problema

Inače, SpaceX je za kraj ovog mjeseca planirano lansiranje novih satelita (također V2 Mini), no pitanje je hoće li se na kraju zaista odlučiti na lansiranje ili će ipak pričekati rješavanje spomenutih problema i tek onda novu skupinu satelita poslati u svemir.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti