Procurile specifikacije jednog od najiščekivanijih telefona godine

Dosad su nam bile poznate samo informacije o ekranima, a sada smo (neslužbeno) saznali i kakav hardver možemo očekivati od Surface Dua.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.05.2020. / 10:36

Surface Duo (Foto: Microsoft)

Microsoft je prošle godine iznenadio predstavljanjem prijenosnog računala i pametnog telefona koji imaju dva ekrana. Oba uređaja na tržištu su se trebala pojaviti krajem ove godine, no na prijenosnik ćemo ipak morati sačekati do iduće godine (razlog je, naravno, koronavirus), dok bi smartphone Surface Duo ipak trebao biti dostupan u posljednjem kvartalu ove godine.

Slika nije dostupna Microsoft patentirao telefon s čak 3 ekrana

Prilikom predstavljanja u Microsoftu nisu objavili previše informacija o samom telefonu, tako da smo, pored očekivanog vremena pojavljivanja na tržištu, znali samo da će imati dva 5,6-inčna ekrana rezolucije 1800 x 1350 piksela. Telefoni se, navodno, već testiraju među zaposlenicima Microsofta te bi hardver kakav se trenutačno koristi manje-više trebao ostati isti kao i na modelu koji će biti dostupan na tržištu. Iako službeni detalji o hardveru dosad nisu objavljeni, neke su informacije napokon procurile na internetu, pa osim izgleda i ekrana, sada znamo i koliko će snažan biti Surface Duo.

Informacije o procesoru ipak bi mogle razočarati dio potencijalnih kupaca jer bi Surface Duo trebao raditi na Qualcommovu Snapdragonu 855. Riječ je o odličnom i snažnom čipsetu, no to je prošlogodišnji model, a u najjačim ovogodišnjim uređajima koristi se Snapdragon 865. Razlog je, prema informacijama s Windows Centrala, što Qualcomm zahtijeva da s posljednjom generacijom Snapdragona kompanije uključe i poseban čip za 5G. Kako je dizajn novog Surfacea bio finaliziran prije predstavljanja Snapdragona 865, u njemu nema mjesta za još jedan, poseban čip. Microsoft je imao opciju redizajniranja unutrašnjosti uređaja, tj. hardvera kako bi napravio mjesta za 5G čip ili jednostavno odlučiti se na stariji procesor, što su na kraju napravili.

Pored modela Snapdragona koji će se koristiti, na stranici Windows Central otkrili su i neke druge informacije, poput radne memorije i prostora za pohranu podataka - 6 GB te 64, odnosno 256 GB memorije, zatim kamera od 11 MP (bit će samo jedna i moći će se koristiti i kao stražnja i kao kamera za snimanje selfija), a kada se pojaviti, radit će na Androidu 10. Tada će već biti aktualna jedanaesta verzija Googleova mobilnog operativnog sustava i telefon bi s vremenom trebao dobiti nadogradnju i na Android 11. Baterija kapaciteta 3460 mAh trebala bi izdržati jedan dan korištenja.

Surface Neo Microsoft oduševio novim uređajima: Predstavljeni novi modeli Surfacea i telefon s dva ekrana koji radi na Androidu

Mnoge, naravno, najviše zanima cijena tog telefona, no o njoj nema informacija iz Microsofta, a još nema ni glasina te će biti prilično zanimljivo vidjeti koliko će novca biti potrebno za kupovinu Surfacea Duo. Gotovo je sigurno da će stajati slično kao i najsnažniji telefoni koji se danas mogu kupiti na tržištu, dakle možemo pretpostaviti da će to biti oko tisuću dolara.

Izvor: Windows Central
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti