"Profesionalni stalker": Inženjer Facebooka dobio otkaz jer je uhodio žene

Neimenovani muškarac iskoristio je svoju poziciju i pristup nekim podacima s Facebooka za uhođene žena na internetu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.05.2018. / 07:15

Uhođenje (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Nakon što su se početkom tjedna mrežom proširile priče o inženjeru iz Facebooka koji je iskoristio svoju poziciju i privilegirani pristup nekim podacima s ove mreže za uhođenje žena, iz kompanije su objavili kako je taj inženjer dobio otkaz.

Dio korisnika nakon ovog incidenta zapitao se kakvim sve informacijama imaju pristup zaposlenici ove kompanije te mogu li ih iskoristiti za špijuniranje i uhođenje korisnika – pogotovo zato što je slučaj s Cambridge Analyticom pokazao kako Zuckerberg i ekipa nisu pedantno pristupili problemima s privatnosti podataka.

Iz Facebooka ipak smiruju situaciju te je direktor za sigurnost informacija Alex Stamos u razgovoru za medije rekao je kako je svima u kompaniji od najveće važnosti sigurnost i privatnost podataka korisnika. Zbog toga u Facebooku imaju vrlo strogu politiku i tehničke restrikcije kako bi zaposlenici imali pristup samo onim podacima koji im trebaju za izvršavanje zadataka, a svi koji zloupotrebe pristup takvim podacima odmah će dobiti otkaz.

Upravo se to dogodilo i s neimenovanim inženjerom Facebooka – o njegovu ponašanju i uhođenju žena prvo je na Twitteru progovorila Jackie Stokes, osnivačica kompanije Spyglass Security, te je objavila kako ima i dokaze protiv te osobe.

Čak je objavila i dio dopisivanja tog inženjera sa žrtvom u kojoj on sebe iz šale naziva profesionalnim stalkerom. No prema onom što možemo pročitati na mreži, ono što je radio nije bila nikakva šala te je svoju poziciju i pristup određenim podacima s Facebooka iskoristio za uhođenje žena.

Stokes je pohvalila zaposlenike Facebooka koji su, nakon njezine objave na Twitteru o stalkeru, brzo kontaktirali s njom i započeli istragu koja je riješena otkazom. Detalji o podacima kojima je taj inženjer imao pristup te o broju žena koje je uhodio nisu poznati.

Izvor: Motherboard

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti