Proglašeni pobjednici sedme generacije programa Generacija Now

Najbolji projekti su: Pametna kišna krila (OŠ Frana Krste Frankopana, Zagreb), Pametni sustav gospodarenja vodom u kućanstvu (OŠ Rude, Samobor) i Klicomat (Tehnička škola Daruvar, Daruvar)

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.06.2023. / 08:24

Generacija NOW (Foto: Hrvatski Telekom)

U ovogodišnjem programu Generacije Now, nacionalnom programu obrazovanja djece i mladih koje provodi Hrvatski Telekom u suradnji s Institutom za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) sudjelovale su 142 hrvatske obrazovne ustanove. U finale je ušlo 18 najboljih timova koji su svoje radove na temu “Zelene tehnologije” te kako moderne tehnologije povezati s ekologijom i održivosti prezentirali žiriju i ostalim sudionicima događaja.

Sudionici natječaja Generacija NOW Robotski slikar, Hobotic 2.0 i interaktivna e-Vaza pobjednici su ovogodišnjeg Generacija NOW

Prema odluci stručnog žirija najbolji rad u kategoriji prvog do četvrtog razreda osnovne škole je 'Pametna kišna krila' (OŠ Frana Krste Frankopana, Zagreb), koja je razvila projekt pametnog navodnjavanja vrtova. U kategoriji petog do osmog razreda najboljim je proglašen projekt 'Pametni sustav gospodarenja vodom u kućanstvu' (OŠ Rude, Samobor) koji je osmislio funkcionalni sustav savjesnijeg i učinkovitijeg upravljanja vodom. Najbolji rad u kategoriji srednjih škola je 'Klicomat' (Tehnička škola Daruvar, Daruvar).

'Pametna kišna krila' rade autonomno, a uključuju se samo kada je to potrebno kako bi uvjeti za uzgoj bili optimalni, ali uz štednju vode i energije. Idealni uvjeti uzgoja pojedinih poljoprivrednih kultura određeni su uz pomoć umjetne inteligencije. Sustav se sastoji od tri dijela: bazne stanice za mjerenje, pumpe za vodu i kišnih krila koja raspršuju vodu.

Ideja projekta 'Pametni sustav gospodarenja vodom u kućanstvu' je kako u kućanstvima izgraditi sustave za racionalno korištenje vode. Model simulira kućnu instalaciju s priključkom na pitku vodu, sa spremnicima za kišnicu te za prljavu vodu u koji ulazi voda iz perilice rublja, perilice suđa i umivaonika, a koristi se dalje za ispiranje WC-a. Upravljački sustav prati razine spremnika i automatski odlučuje koju vodu koristiti za koju namjenu.

Projekt 'Klicomat' je uređaj koji omogućava svakoj osobi da na jednostavan, ekonomičan i automatiziran način kod kuće uzgaja klice koje imaju bogat nutritivni sastav. Klicomat je opremljen s više raznovrsnih senzora i regulatora pritiska koji osiguravaju efikasni uzgoj dajući precizne podatke o važnim uvjetima - vlazi, temperaturi i vremenu potrebnom za kompletan uzgoj.

Slika nije dostupna Učenici osnovnih i srednjih škola pokazali svoju inovativnost i digitalne vještine u sklopu Generacija NOW programa

Igor Vukasović, direktor Odjela za korporativne komunikacije u Hrvatskom Telekomu i predsjednik žirija komentirao je kako je iznimno insirativno vidjeti što su sve današnji osnovnoškolci i srednjoškolci sposobni napraviti te je od još veće važnosti da su svoje ideje pretvorili u konkretne i funkcionalne projekte s jasnom primjenom i svrhom. Završni radovi koje su učenici stvorili su vrlo zanimljivi, kreativni i kompleksni te nas veseli vidjeti što se sve može postići primjenom tehnologije i kroz edukaciju motiviranih mentora i njihovih učenika, naglasio je Paolo Zenzerović, direktor IRIM-a.

Od svog početka programa Generaciju NOW je uspješno prošlo više od 4.000 djece i mladih diljem Hrvatske, a u njemu je sudjelovalo više od 360 obrazovnih institucija.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti