Pronašli smo krivca za sve skuplje pametne telefone, a to nije ni Apple ni Samsung

Cijenu vašeg novog uređaja diktira netko iz pozadine.

Martina Čizmić | 14.01.2019. / 15:36

Pametni telefon (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Cijene pametnih telefona iz godine u godine su sve više. Barem kad su najnoviji modeli u pitanju.

U prosjeku je cijena novog pametnog telefona iz tzv. "vrhunske" linije između pet i sedam i pol tisuća kuna. Čini vam se previše? Niste jedini.

Američka Federalna komisija za trgovinu (FTC) također je zaključila kako su cijene pametnih telefona, bez obzira na to tko ih proizvodi, ipak prevelike.

Zato je pokrenula istragu koja je otkrila tko je zapravo kriv za visoke cijene. I ne, odgovornost nije ni Appleova ni Samsungova ni nekog drugog proizvođača. Cijenu vašeg novog uređaja diktira netko iz pozadine odnosno unutrašnjosti vašeg telefona.

Qualcomm je poznati proizvođač čipova za mobline uređaje cijelog niza poznatih mobilnih brendova. No, Qualcomm u svom vlasništvu ima i ključne patente koji se odnose na bežičnu tehnologiju.

Ako proizvođač pametnog telefona želi koristiti Qualcommovu tehnologiju, mora mu platiti određenu naknadu. Iako visina naknade varira od kompanije do kompanije, obično se kreće oko 20 dolara (oko 130 kuna) po uređaju.

Iako se 130 kuna ne čini mnogo, to nije jedino što proizvođači pametnih telefona moraju platiti. Qualcomm zarađuje i od prodaje čipova za pametne telefone, ali i naknade za intelektualna prava na tehnologiju koja se koristi u tim čipovima.

Kako je otkrio FTC, Qualcomm je svojom poslovnom praksom "na nezakonit način održavao monopol" tako što je otežavao prodaju konkurentskih čipova, a što je u konačnici rezultiralo povećanjem cijena pametnih telefona i tableta.

FTC u tužbi ističe kako je Qualcomm svojom nezakonitom praksom uskratio konkurentskim tvrtkama licence za svoje patente, a u pojedinim slučajevima je s proizvođačima potpisivao ekskluzivne ugovore (npr. s Appleom).

Onim proizvođačima koji su se odlučili u svoje uređaje ugraditi konkurentske čipove, Qualcomm je naplaćivao uvećanu cijenu za korištenje patenata.

Qualcomm zapravo ubire "porez" od proizvođača pametnih telefona kad oni koriste procesore koji nisu Qualcommovi, stoji u tužbi FTC-a.

Qualcommovo ponašanje naštetilo je konkurentima i konkurentnosti na tržištu. U trenutku kad se mobilne tehnologije šire i razvijaju, Qualcommovo ponašanje dodatno šteti kupcima u industriji u kojoj je konkurentnost i inovativnost od presudne važnosti.

Upravo zbog toga FTC traži od suda da kazni Qualcomm te mu zabrani takvu praksu u budućnosti.

Ako sud zaista procijeni da je Qualcomm kršio pravila tržišne utakmice, to bi za tu tvrtku moglo biti pogubno. Jer svi bi njihovi "klijenti" mogli birati konkurentske čipove koji su možda i jeftiniji. Apple je tako 2016. prekinuo suradnju s Qualcommom te svoje čipove nabavlja od Intela.

No, hoće li to sniziti cijenu novih pametnih telefona? Vjerojatno ne ili barem ne toliko koliko bi kupci htjeli.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti