Prosvjedi protiv klimatskih promjena na frankfurstkom auto showu

Otvoren je jedan od najvećih automobilskih sajmova na svijetu, koji godišnje privlači milijune posjetitelja. Show u Frankfurtu pokazao je kakvi će se automobili voziti u budućnosti, a samo otvorenje, na kojem je bila i njemačka kancelarka Anglea Merkel, nije prošlo bez incidenata.

Katarina Alvir | 12.09.2019. / 21:17

Galerija

Automobilska industrija u Frankfurtu je izložila svoje posljednje adute. Najnoviju ponudu razgledala je i njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je i otvorila frankfurtski sajam.

Međutim, nije sve prošlo u lagodnom razgledavanju pošto je jedan prosvjednik počeo trčati prema Merkel. On je brzo svladan, ali su se drugi ekološki aktivisti penjali na krovove skupocjenih automobila. Uspjelo im je to iako su mjere osiguranja pojačane jer je u nekoliko frankfurtskih salona nedavno oštećeno više od 40 luksuznih automobila.

Gospođa Merkel otvara IAA, a mi vjerujemo da ne bi trebala lobirati za automobilsku industriju i vozila koja puno troše. Mora jasno reći automobilskim šefovima da je gotovo s benzinima i dizelima, rekao je Gerald Neubauer, jedan od prosvjednika.

Iako su hibridi i električni automobili zauzeli središnje mjesto na sajmu, čini se da još nisu uspjeli osvojiti kupce. Naime, električni automobili si u prvoj polovici ove godine zauzeli manje od dva posto udjela na tržištu. Još nema dovoljno punionica, skupi su, prilagodba autoindustriju stoji mnogo, smanjuje im se dobit, a i mogućnost stvaranja radnih mjesta.

Kupac ovih dana uvelike oklijeva oko električnih automobila, ali proizvođači su prisiljeni prodavati ih. Ako ne, platit će milijarde eura kazne za propuste u smanjenju emisije CO2, rekao je Ferdinand Dudenhoeffer iz Centra za istraživanje automobilske industrije.

Nova, stroža europska pravila negativno utječu na automobilsku industriju koja je važna njemačka gospodarska grana. Također, posljednje prognoze povećavaju opasnost od recesije najvećeg europskog gospodarstva, a time i svih drugih gospodarstava.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti