Prosvjednici u Bjelorusiji dobili neočekivanu pomoć: Hakeri se uključili u borbu protiv policije

Hakeri su otkrili identitet više od 1000 policajaca. Mediji koji su na strani prosvjednika pozivaju na otkrivanje još podataka, a iz ministarstva unutarnjih poslova prijete uhićenjima i kaznama.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.09.2020. / 10:46

Hakeri (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Nakon izbora održanih 9. kolovoza u Bjelorusiji vlada kaos i konstantni sukobi prosvjednika i policije. Fotografije i videozapisi sukoba demonstranata i policije koji kruže internetom prilično su šokantni i pokazalo se da policija nema nikakva razumijevanja čak ni za žene, te su one također žrtve nasilja i pendreka. Informacije koje dolaze iz te zemlje govore o tisućama zatvorenika, mučenjima, iživljavanjima nad zatvorenicima, pa čak i o silovanjima i ubojstvima.

Slika nije dostupna Ruđerovci s međunarodnim kolegama otkrili i napravili "kvantni internet" koji je nemoguće špijunirati ili hakirati

Kako pripadnici Lukašenkove policije i vojske često nose kape koje im prekrivaju lice, jedna od taktika prosvjednika jest skidanje tih kapa kako bi im se otkrio identitet. U toj borbi protiv Lukašenka i režimske policije prošli tjedan pridružili su se i hakeri koji su se dokopali podataka više od tisuću policajaca koji uključuju njihova imena i prezimena, datume rođenja, odjel na kojem rade, kao i titulu. Zanimljivo je da se među 1003 imena koja su procurila nalazi veliki broj viših policijskih dužnosnika. Hakeri su podatke kojih su se dokopali proslijedili neovisnoj bjeloruskoj novinskoj agenciji Nexta, koja ih je objavila te je pozvala da svi koji mogu verificiraju te podatke, ali i da ih prošire dodatnim detaljima.

Slika nije dostupna Nagrada od čak 10 milijuna dolara! Amerikanci traže informacije o hakerima koji žele utjecati na predsjedničke izbore

Npr. ako znaju dodatne podatke poput adresa i telefonskih brojeva policajaca ili ako su upoznati s nasiljem, prekomjernom uporabom sile i slično. Nitko neće ostati anoniman, poručili su iz Nexte. Iz bjeloruskog ministarstva unutarnjih poslova potvrdili su da je riječ o legitimnim informacijama i osobnim podacima te su najavili da će pronaći i kazniti hakere i osobe koje su objavile te podatke.

Izvor: ZDnet
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti