Kineski veleposlanik u Britaniji uvjeren: Protiv Huaweija vodi se "lov na vještice"

Dio političara u Velikoj Britaniji protiv Huaweija vodi lov na vještice, no usprkos tome kineska kompanija dobila je mogućnost sudjelovanja u izgradnji 5G mreže.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.02.2020. / 08:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Usprkos pritiscima iz SAD-a, Velika Britanija odlučila je dati šansu Huaweiju u razvoju njihove 5G mreže. Ipak, postavljena su određena ograničenja za kinesku kompaniju čija će se oprema moći koristiti u maksimalno 35 posto mrežne infrastrukture, a neće se smjeti postaviti u područjima u blizini vojnih baza ili nuklearnih elektrana.

Slika nije dostupna Huawei u Londonu otvorio novi istraživačko-razvojni 5G centar

U Huaweiju su zadovoljni odlukom Borisa Johnsona da se, usprkos zahtjevima njihovih partnera iz SAD-a, odluči dati im priliku u izgradnji mobilne mreže nove generacije. U nedavnom razgovoru za BBC, kineski ambasador u Londonu Liu Xiaoming rekao je kako Britanija ima ambiciozne planove na području 5G-a u čijem ostvarenju će sudjelovati i Huawei. Nije, naravno, zadovoljan što im se postavljaju ograničenja pri izgradnji mreže i mjestima na kojima se može postavljati njihova oprema jer se time krše načela slobodnog tržišta.

Slika nije dostupna Odluka Europske komisije pomirljiva: Ako poštuju pravila, svi mogu razvijati 5G mreže

Iako su prije donošenja odluke o suradnji provedene rigorozne provjere sigurnosnih stručnjaka te je uloga Huaweija u razvoju mreže ograničena, i dalje velik broj političara u toj zemlji traži prekid suradnje s njima, a takav odnos ambasador je opisao kao "lov na vještice". Takvi su političari "u potpunosti u krivu", smatra Xiaoming. Naime, Huawei je privatna kompanija koja nema nikakve veze s kineskom vladom: Jedini je problem u tome što je to kineska kompanija.

Huawei djeluje potpuno neovisno od kineske vlade i lider je na području 5G-a, dodao je veleposlanik, uz napomenu da će sa svojim znanjem i iskustvom pomoći Britancima da do 2025. pokriju cijelu zemlju 5G signalom.

Slika nije dostupna Trump nije uspio zaustaviti Kineze: Huawei zauzeo drugo mjesto na tržištu smartphonea u 2019., ispred Applea

Na upit novinara o nezadovoljstvu američkog predsjednika zbog odluke Velike Britanije o suradnji s Huaweijem, Xiaoming nije htio previše komentirati, osim toga da će se Trumpom morati baviti britanski premijer, a ne kineska kompanija. Dodao je kako Velika Britanija može biti velika jedino onda kada bude imala neovisnu vanjsku politiku te se nada da će Johnson ostati pri svojoj odluci koja je u interesu njegove zemlje i održati imidž Britanije kao najotvorenije države na svijetu kada je u pitanju sloboda tržišta.

Izvor: BBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti