Protuupalni lijek produžio životni vijek miševa za 20 posto, znanstvenici žele istražiti ima li isti učinak i na ljudima

Znanstvenici su u novoj studiji otkrili da blokiranje specifične upalne molekule značajno produljuje životni vijek miševa, što ukazuje na potencijalne mogućnosti u borbi protiv starenja i kod ljudi.

Branimir Vorša | 18.07.2024. / 15:40

Starenje
Starenje (Foto: Getty Images)

Blokiranje upalne molekule interleukina-11 (IL-11) produljuje životni vijek miševa, pokazalo je najnovije istraživanje, nagovještavajući i potencijalne učinke protiv starenja kod ljudi.

Kako starimo, stanična oštećenja se nakupljaju, potičući imunološki sustav da oslobađa upalne molekule poput IL-11. Dok neke upale štite od bolesti, nakupljanje njih previše ubrzava starenje. To je kao ulijevanje goriva u vatru, kaže Stuart Cook iz medicinske škole Duke-NUS u Singapuru i jedan od autora nove studije, naglašavajući da smanjenje upale može usporiti pogoršanje zdravlja povezano sa starenjem.

Grenlandski morski pas Stoljećima stari grenlandski morski psi mogli bi čuvati tajnu dugovječnosti i za čovjeka

Zdrava prehrana, ilustracija Mozak može sporiti starije, a ovo su ključni nutrijenti povezani s tim

Cookov tim testirao je to ubrizgavanjem lijeka za blokiranje IL-11 u 37 miševa svaka tri tjedna, od njihovog 75. tjedna starosti, što je ekvivalentno 55. godini kod ljudi, do njihove smrti. Kontrolna skupina od 38 miševa primila je različitu terapiju antitijelima. Rezultati su pokazali da blokiranje IL-11 produljuje životni vijek i mužjaka, i ženki miševa za više od 20 posto. Štoviše, samo 16 posto liječenih miševa razvilo je rak, u usporedbi s preko 60 posto u kontrolnoj skupini. Njihovo istraživanje objavljeno je u časopisu Nature.

Tretman je također smanjio kolesterol, smanjio slabost i tjelesnu težinu te poboljšao mišićnu snagu i metabolizam, što sugerira da blokada IL-11 može spriječiti pogoršanje zdravlja povezanog sa starenjem.

Međutim, učinci kod čovjeka ostaju nepoznati bez kliničkih ispitivanja, ističe Cook. U tijeku su ispitivanja za druga upalna stanja, ali nijedno nije usmjereno na usporavanje starenja.

Shilpa Ravella sa Sveučilišta Columbia, koja nije sudjelovala u istraživanju, dodaje da su neke upale normalne s godinama, što komplicira identifikaciju potencijalnih korisnika terapije.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti