Stoljećima stari grenlandski morski psi mogli bi čuvati tajnu dugovječnosti i za čovjeka

Grenlandski morski psi znanstvenicima otkrivaju tajne starenja, što potencijalno pomaže ljudskoj dugovječnosti i njihovu izuzetno sporom metabolizmu i produljenom životnom vijeku.

Branimir Vorša | 16.07.2024. / 15:11

Grenlandski morski pas
Grenlandski morski pas (Foto: Afp)

Veliki grenlandski morski psi mesožderi poznati su po svojoj iznimnoj dugovječnosti. Žive najmanje 272 godine, a moguće je da čak dožive i do 400 godina života.

Točan razlog njihova dugog života ostaje nepoznat, iako se sumnja da su čimbenici spor rast i niske stope metabolizma. Razumijevanje tih čimbenika moglo bi koristiti i ljudskom zdravlju, potencijalno produžujući ljudski životni vijek. Bolje razumijevanje anatomije i prilagodbi dugovječne vrste kao što je grenlandski morski pas može nam omogućiti da poboljšamo ljudsko zdravlje, rekao je za Business Insider Ewan Camplisson, doktorand na Sveučilištu u Manchesteru.

Preživljavaju s minimalnim unosom hrane

Lijekovi i dodaci prehrani Velika studija otkrila nešto posve neočekivano o multivitaminima i dugovječnosti

Camplisson je svoja otkrića predstavio na godišnjoj konferenciji britanskog Društva za eksperimentalnu biologiju. Grenlandski morski psi, pronađeni na Arktiku i sjevernom Atlantiku, narastu do 7 metara duljine i teže do tonu i pol. Mogu preživjeti s minimalnim unosom hrane jer jedan grenlandski morski pas od 224 kilograma treba samo 57 do 170 grama hrane dnevno, pokazalo je istraživanje iz 2022. godine.

Camplissonovo istraživanje pokazalo je pak da se njihov metabolizam ne usporava s godinama, što može objasniti njihovu dugovječnost. Kod većine vrsta, očekivali biste kako životinja stari, da aktivnost tih enzima varira, pojasnio je.

Novi uvidi u ljudsko starenje?

Međutim, grenlandski morski psi u dobi od 60 do 200 godina nisu pokazali značajne varijacije aktivnosti enzima. Neki od enzima s vremenom će se smanjiti jer mogu početi otkazivati ​​ili se degradirati, dok će drugi to kompenzirati i povećati aktivnost kako bi bili sigurni da životinja i dalje proizvodi dovoljno energije, dodao je Camplisson.

Žena jede obrok, ilustracija Žene koje se pridržavaju ovog načina prehrane imaju za gotovo četvrtinu manji rizik od smrti

On sad planira proučavati više enzima kako bi razumio promjene kako morski psi stare. Starenje je nevjerojatno složen sustav i još uvijek nemamo konačan odgovor kako točno funkcionira, istaknuo je.

Razumijevanje starenja morskog psa moglo bi otkriti uvide u ljudsko starenje, kao što su genetske pogreške i nestabilnost proteina. Želimo pomno proučiti neka od ovih obilježja kako bismo utvrdili pokazuje li grenlandski morski pas bilo kakve znakove tradicionalnog starenja, rekao je Camplisson.

Unatoč dugovječnosti Svjetska unija za zaštitu prirode smatra grenlandske morske pse gotovo ugroženima zbog klimatskih promjena i onečišćenja mora.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti