Prva ljudska kolonija na Marsu: Obuka 100 kandidata počinje već ove godine, među njima i Hrvat!

Obavljen je i treći krug izbora kandidata koji ispunjavaju uvjete za odlazak na put bez povratka i osnivanje prve ljudske kolonije na Marsu.

Monika Nožić Monika Nožinić | 17.02.2015. / 15:03

Prva ljudska kolonija na Marsu: Obuka 100 kandidata počinje već ove godine, među njima i Hrvat!

Obavljen je i treći krug izbora kandidata koji ispunjavaju uvjete za odlazak na put bez povratka i osnivanje prve ljudske kolonije na Marsu. Izabrani kandidati na korak su bliže da postanu prve osobe koje će kročiti na ovaj Crveni planet.

"Veliko smanjenje broja kandidata vrlo je važan korak za otkrivanje pravih osoba koje bi mogle otići na Mars", rekao je osnivač i izvršni direktor Mars One misije, Bas Lansdorp.

Od ukupno 660 kandidata, u trećem je krugu izabrano njih 100, nakon što je obavljen online intervju sa Norbertom Kraftom, šefom medicinskog osoblja. Kandidati su tijekom razgovora morali pokazati da razumiju rizik kojem će se izložiti, timski duh te motivaciju da budu dijelom ekspedicije koja će njima, ali i čovječanstvu, promijeniti život.

"Impresionirani smo velikim brojem jakih kandidata koji su pristupili intervjuu, zbog čega je bilo vrlo teško izabrati manji krug", rekao je dr. Kraft.

U trećem je krugu odabrano je 50 muškaraca i 50 žena. Kandidati dolaze iz cijelog svijeta (Amerika, Europa, Azija, Afrika...), a među njima je i Hrvat Marko Lukić (28), arheolog iz Osijeka. Sljedeći zadatak kandidata bit će pravi izazov jer će se morati pokazati na terenu, gdje će se vidjeti njihovo znanje i snalažljivost. Ključno je da se pokaži kao timski igrači jer će zadaci biti podijeljeni timovima.

"Biti jedan od najboljih individualnih kandidata ne znači da ćete biti najveći timski igrač, tako da se veselim tome što ću gledati napredak i zajednički rad kandidata u novim izazovima", rekao je Kraft.

Kandidati koji nisu izabrani opet će imati priliku prijaviti se tijekom ove godine.

"Za ovu misiju prijavilo se čak 200 000 ljudi iz 140 zemalja. Podnositelji prijava složili su se da ostanu na Crvenoj planeti do kraja svog života, kao i da sudjeluju u reality TV programu", navode iz Nizozemske kompanije koja stoji iza ove Mars One misije.

Namjera je formirati naselja na Marsu, čemu će prethoditi brojne testne operacije. Bit će izabrano između 24 i 40 kandidata, a njihova obuka trebala bi početi tijekom ove godine.

Pogledajte neke od kandidata:

Foto: MarsOne

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti