Prvi čovjek Intela smatra kako ćemo i sljedeće godine imati velikih problema s nestašicom čipova

Iako Intel ulaže veliki novac u nove tvornice čipova, to neće utjecati na trenutačno stanje i nestašicu koja vlada.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.12.2021. / 10:27

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Intel ulaže milijarde dolara u nove proizvodne kapacitete i tvornice čipova, što će svakako pomoći ovom tržištu na kojem vlada nestašica. Planovi uključuju investicije od čak 80 milijardi dolara u Europi, novu tvornicu u Maleziji, kao i otvaranje dvije tvornice u Arizoni za tri godine.

Slika nije dostupna Iz Volkswagena očekuju nastavak nestašice čipova i sljedeće godine

Učinak ovih investicija na tržište čipova bit će dugoročan, no neće riješiti aktualne globalne probleme s nestašicom čipova koja je pogodila brojne industrije. Do kada će kriza trajati, nije poznato, a na mreži možemo pročitati različita razmišljanja stručnjaka iz industrije. Neki se nadaju kako ćemo znakove oporavka vidjeti u drugoj polovici sljedeće godine, no takvo mišljenje ne dijeli i izvršni direktor Intela Pat Gelsinger.

Prema njemu, treba biti spreman da će se nestašica nastaviti i tijekom cijele sljedeće godine, a kao razlozi zašto bi se takva situacija na tržištu mogla odužiti spominju se pojava nove i zaraznije varijante koronavirusa omikron, kao i geopolitičke tenzije. Oporavak očekuje tijekom 2023. godine.

Slika nije dostupna “Noćna mora uoči Božića”: Prvi put u više od 10 godina Apple je zaustavio proizvodnju iPhonea

Dakle, čeka nas još jedna godina neizvjesnosti i nestašice proizvoda, ali i njihovih poskupljenja. Naravno, treba naglasiti kako su sve to predviđanja bazirana na trenutačnom stanju, a ako smo nešto saznali tijekom posljednje dvije godine, to je da živimo u vremenima u kojima se ništa ne može točno planirati te se globalna situacija može jako brzo promijeniti.

Izvor: NIkkei
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti