Prvi korak prema gašenju Telegrama? Podnesena tužba protiv Applea zbog te aplikacije: "Gori su i od Parlera"

Telegram bi mogao postati uteg za Apple jer je protiv tehnološkog diva podnesena tužba u kojoj se traži da Telegram uklone iz App Storea.

Branimir Vorša | 18.01.2021. / 12:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Koalicija za sigurniji internet iz Washingtona, neprofitna organizacija koja zagovara da nove tehnologije i politike uklone ekstremistički sadržaj s društvenih medija, podnijela je tužbu protiv Applea u kojoj traže da uklone aplikaciju Telegram iz App Storea, jer se koristi za zastrašivanje, prijetnje i nagovaranje javnosti rasizmom, neonacizmom i govorom mržnje.

Šef navedene organizacije je bivši američki veleposlanik u Maroku Mark Ginsberg, koji je sad savjetnik za kibernetičku sigurnost i platforme društvenih medija.

Koalicija se u tužbi buni zbog sadržaja koji zagovara neonacizam, rasizam i govor mržnje, a koji se prema njihovim tvrdnjama šire putem Telegrama. Tužbu su podnijeli sudu u Kaliforniji i u njoj ističu da Telegram krši pravila Appleovog App Storea zbog dozvole objava takvog sadržaja na svojoj platformi.

U tužbi se navodi i da se Telegram koristi kao "sredstvo pomoću kojeg se dogovara i provodi teroristička aktivnost, uključujući i napad na zgradu Kongresa koji se dogodio 4. siječnja". U tužbi se ističe da je Telegram sredstvo koje širi glasove nasilja i ekstremizma diljem SAD-a.

Telegram se izdvaja kao superširitelj govora mržnje, čak i u usporedbi s Parlerom, rekao je Ginsberg za Washington Post.

Ipak, kako navedeni američki list ističe, šanse za uspjeh te tužbe ostaju nejasne. Prema američkom zakonu online platforme imaju visok imunitet od odgovornosti za većinu sadržaja koji distribuiraju, no osim američkog zakona, Telegram štiti i Appleova politika prava na slobodu govora.

Slična tužba sprema se i protiv Googlea.

Proteklog tjedna, Telegram je doživio ogroman priljev novih korisnika koji traže slobodu izražavanja svojih političkih stavova na siguran način. Taj priljev, vjeruju stručnjaci, potaknut je blokiranjem korisničkog računa Donalda Trumpa na Twitteru i drugim platformama te zbog novih pravila i uvjeta korištenja aplikacije WhatsApp, koja je korisnicima ponudila da ili sve dijele s Facebookom ili nestanu s te platforme.

Izvor: The Washington Post

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti