Prvi model iPhonea nije imao opciju “copy-paste”, a sada smo napokon saznali zašto

Iako je prvi model iPhonea predstavljen 2009., opciju copy and paste dobio je tek dvije godine poslije.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.06.2022. / 13:46

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Bez obzira na to volite li ili ne Appleove uređaje, činjenica je da mobilno tržište prije i nakon iPhonea više nije bilo isto. Iako su pametni telefoni postojali i prije nego je Steve Jobs najavio prvi Appleov telefon, to se tržište radikalno promijenilo, ostavivši u retrovizoru dotadašnje tržišne lidere poput Nokije i RIM-a, odnosno BlackBerryja.

Tim Cook Apple predstavio pregršt novosti koje tek dolaze: Ovo su najvažnije

Prvi model iPhonea bio je daleko od savršenog pa tako nije imao opcije poput podrške za 3G i copy/paste. Od predstavljanja tog telefona prošlo je 15 godina te smo, zahvaljujući softverskom inženjeru koji je tada radio u kompaniji Kenu Kociendi, napokon saznali zašto iPhone nije imao jednu na prvi pogled tako jednostavnu opciju poput kopiranja i lijepljenja teksta.

Koceinda je  bio u Appleu još od 2001. gdje je prvo bio dio tima zaduženog za razvoj preglednika internetskih stranica Safari, a kada je tvrtka krenula u razvoj svog telefona, upravo je on bio jedan od ključnih softverskih inženjera u njegovom razvoju. On je nedavno podijelio nekoliko priča o razvoju prvog modela njihova telefona te je najviše pažnje privukla priča o nedostatku opciju copy-paste.

Kratko objašnjenje zašto nije bio te opcije jest što Appleovi inženjeri nisu imali vremena za implementaciju te opcije. Naime, bili su previše zauzeti razvojem virtualne tipkovnice i opcije samoispravka da se jednostavno nisu stigli pozabaviti s kopiranjem i lijepljenjem teksta.

USB-C punjač, ilustracija Zbogom različitim utorima! EU dogovorio potez koji će baš svi koji imaju mobitele objeručke prihvatiti

Razvoj i implementacija takve opcije nisu bili tako jednostavni kako se čine - problem je bio što se kursor na telefonu pomaknuo između slova čim bi korisnik podigao prst s ekrana pa je Koceinda morao razviti tzv. “dnevnik povijesti dodira” prsta po ekranu samo za uređivanje teksta kako bi telefon automatski prepoznao poziciju prsta nakon posljednjeg dodira prije podizanja prsta.

Prvi model iPhonea predstavljen je početkom 2007., a opciju copy and paste korisnici su dobili tek 2009. godine.

Izvor: 9to5Mac
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti