Prvi pravi ulov NASA-ina "lovca na planete: "Super Zemlja" u našem susjedstvu

Za razliku od našeg Sunčeva sustava u kojem su razlike u veličini i uvjetima na planetima ogromne, u novootkrivenom zvjezdanom sustavu, nazvanom TOI 270, planeti su podjednake veličine.

Martina Čizmić | 30.07.2019. / 10:18

Tri novootkrivena planeta u sustavu TOI 270 (Foto: NASA’s Goddard Space Flight Center/Scott Wiessinger)

NASA-in Transitining Exoplanet Survey Satellite ili TESS, veoma jak svemirski teleskop namijenjen istraživanju dalekog svemira i potrazi za izvanzemaljskim životom, pomogao je astronomima otkriti čak tri veoma zanimljiva planeta u našem susjedstvu.

Radi se o "super Zemlji", kamenom planetu koji je veći od Zemlje, ali čini se mnogo laganiji od nje. Druga dva planeta upola su manja od Neptuna i sastoje se većinom od leda, a udaljeni su "samo" 73 svjetlosne godine i nalaze se u obližnjem zvjezdanom sustavu TOI 270.

Jedan od tih Neptuna nalazi se u tzv. naseljivoj zoni, odnosno na njemu bi se mogao pronaći život. No znanstvenici su skeptični da bi se to zaista moglo i ostvariti. Prema snimkama koje su dobili od TESS-a, atmosfera na tom planetu vjerojatno je previše gusta da bi podržavala stvaranje života.

Zanimljivo, za razliku od našeg Sunčeva sustava u kojem su razlike u veličini i uvjetima na planetima ogromne, u TOI 270 planeti su podjednake veličine.

To bi moglo pomoći znanstvenicima da otkriju kako nastaju ledeni, a kako kameni planeti i postoji li kakva značajna razlika u njihovu nastajanju koja dovodi do razlike u sastavu.

Novootkriveni planeti još su po nečemu zanimljivi znanstvenicima. Imaju nevjerojatnu matematičku jednakost koju znanstvenici još ne razumiju. Kad se planeti poredaju, omjer između njihovih orbita veoma je blizu cijelih brojeva. Tako dva unutarnja planeta imaju omjer 3:5 – super Zemlji treba tri dana za orbitu oko zvijezde, dok bližem manjem Neptunu treba 5 dana. Omjer između drugog malog Neptuna i vanjskog planeta otprilike je 2:1.

Ovi su planeti poredani poput bisera na ogrlici. I to je veoma zanimljiva stvar jer nam omogućava da proučavamo njihovo dinamičko ponašanje. Gotovo da očekujemo da, ako postoji još planeta, sljedeći bude još malo dalje, u gotovo savršenom omjeru, istaknuo je voditelj istraživanja Maximilian Günther.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti